Internetul e una din cele mai importante inventii a secolului. Il folosim zilnic pentru a ne verifica e-mailul, conturile de socializare sau chiar si atunci cand vrem sa vedem ceva haios pe youtube sau un site umoristic. Mediul online e locul unde toata lumea are dreptul sa isi exprime opinia in mod liber si necenzurat.
De cele mai multe ori, nici nu esti obligat sa spui cum te cheama si de ce spui ceea ce spui. Anonimatul este acea manta de invizibilitate care ne protejeaza de atacurile „adversarilor” din mediul online. Asta nu inseamna ca trebuie sa se abuzeze de aceasta putere a anonimatului. Nu e nevoie sa ne revarsam nervii pe cineva in mediul online doar pentru ca ei nu vor sti niciodata adevarata noastra identitate.
Termenul de „cyberbullying” defineste atitudinea de bataus in mediul online. De fapt, nimeni nu bate pe nimeni – cuvintele sunt cele care instiga la comportament violent si vorbe urate spuse unor persoane pe care nici macar nu le cunoastem. Copiii trebuie sa fie constienti ca acesti oameni exista pe internet si trebuie sa stie cum anume sa gestioneze situatiile neplacute care ar putea avea loc si sa stie ce trebuie sa faca pentru a nu deveni si ei un bataus cibernetic. E bine sa ii invatam pe copii ca ceea ce nu ar face in mod normal in mediul de la scoala sau acasa nu ar trebui sa faca nici pe internet.
Copiii nu trebuie sa creada tot ce citesc sau vad pe internet. De asemenea, nu trebuie sa creada ca toata lumea de pe contul lor de Facebook, Twitter, Instagram sau Ask.fm le e prieten. Sunt pur si simplu niste persoane in lista lor de contacte, iar prietenii adevarati sunt cei carora le poti spune orice fara teama ca acel lucru va ajunge pe peretele tuturor sau sa fie discutat pe chat. Am mentionat Ask.fm – un site care a crescut foarte repede in popularitate. Ce face acesta: diversi oameni ii pot pune utilizatorului intrebari si acesta din urma raspunde si le poate publica si pe pagina de Facebook. Poate parea ca o metoda amuzanta si moderna de a afla ceva nou despre o anumita persoana, dar poate ajunge mult prea personal, iar unele intrebari sunt chiar vulgare, din cate am observat. Nu sunteti obligati sa raspundeti la ceea ce vi se pare mult prea personal si trebuie sa dati Report as spam sau Block oricarui utilizator care vi se pare ca intrece limita discretiei.
Copiilor trebuie sa li se arate si riscurile vietii online si nu numai beneficiile sale. Vorbiti deschis cu cei mici despre „monstruletii” online care i-ar putea speria. Nu le interziceti un profil pe Facebook, Twitter sau orice alta platforma de social media, dar impuneti-le niste limite.
Asa cum comportamentul neadecvat nu este acceptat in viata de zi cu zi – la scoala sau acasa, acesta nu trebuie tolerat nici in mediul online.