Cum să înveţi engleză. Metode şi secrete de învăţare a limbii engleze rapid şi uşor

Acum câte zile a fost ultima dată când te-ai lovit de necesitatea de a înţelege sau transmite ceva în limba engleză? Fie că a trebuit să te informezi legat de jobul tău, fie că aveai nevoie să citeşti despre anumite produse, reţete, simptome ☺, noutăţi de pe plan mondial, să citeşti sau să trimiţi un mail în engleză unor colaboratori, să cauţi o plajă, un hotel sau un muzeu în vacanţă sau pur şi simplu să citeşti review-uri despre destinaţii de călătorie, probabil că interacţiunea cu limba engleză s-a petrecut cu cel mult 48-36 de ore în urmă. Cum facem să învăţăm limba engleză rapid şi uşor, să lucrăm la ceva care are atâta impact asupra vieţii noastre zilnice? Să vedem pas cu pas!

Eşti destul de motivat? De ce vrei să înveţi limba engleză?

În primul rând, nu prea mai există multe joburi pe pământ şi implicit în România unde să nu ai niciodată nevoie măcar să înţelegi engleza. Sau, în fine, dacă acum citeşti acest articol, deci ai contact cu tehnologia, sunt şanse mari ca şi la jobul tău să ai nevoie de ea. Şi chiar dacă ai un loc de muncă în România unde nu a fost încă nevoie să interacţionezi în engleză, învăţarea acestei limbi îţi dă acces la o piaţă de muncă practic nelimitată pe continent şi nu numai. Lumea se deschide, the world is yours, cum spun englezii, dacă poţi comunica în engleză! 

Iar dacă visezi să călătoreşti în afara ţării (o, cum visăm toţi în această perioadă!), e esenţial să aduci experienţele de vacanţă la potenţial maxim înlăturând stresul provocat de bariera limbii şi comunicând cât mai mult cu localnicii.

Metode care te ajută să înveți engleza rapid și ușor

În primul rând, un cuvânt de încurajare pentru toată lumea. Orice se poate învăţa oricând. Vă spune cineva care a început să conducă la 36 de ani, în secolul XXI! Poţi învăţa engleza, chiar dacă ai pierdut startul în şcoală, nu ţi-au prea plăcut limbile străine şi nici româna, cititul şi vorba (lungă) nu au fost hobby-ul tău principal, chiar dacă eşti genul care se plictiseşte uşor sau se descurajează uşor. Pe cuvânt de profesor de engleză! Şi ştii de ce? Pentru că există metode, materiale, trucuri pentru orice tip de personalitate, orice tip de inteligenţă, fie ea matematică, lingvistică, kinestezică şi aşa mai departe şi orice nivel: începător-absolut-zero-sub nivelul mării, cum se caracterizează unii dintre cursanţii noştri când ne calcă pentru prima dată pragul (asta e înainte ca, după un număr de luni de studiu, să le crească stima de sine preeetty much, tot din lumea anglofilă citire). Hai să vedem ce posibilităţi sunt să înveți engleza rapid și ușor:

Cursuri de limba engleză

Piaţa de cursuri de engleză pentru copii şi adulţi este foarte mare şi variată. Metodele, activităţile, cărţile s-au schimbat şi ele destul de mult şi evoluează an de an pentru a furniza conţinut interesant, accesibil, uşor de asimilat şi actual. De ce ai alege să înveţi engleza la un curs organizat de o şcoală specială de limbi străine? Deoarece totul este foarte bine organizat, există o programă şi o planificare perfect dozate pentru fiecare nivel de cunoştinţe: începător, pre-intermediar, intermediar, intermediar-avansat şi avansat. Nu le-am gândit şi inventat noi, ci au fost elaborate în urma unor studii foarte serioase pe zeci de mii de oameni, la nivel european. Adică atunci când spunem că eşti nivel pre-intermediar şi asta vei studia, nu spunem aşa din ochi, chiar sunt nişte parametri obiectivi de evaluare. Avantajul? Vei învăţa într-o grupă alături de alte persoane de acelaşi nivel, veţi evolua relativ similar, nimeni nu va fi foarte plictisit şi nimeni suprasolicitat (cum era la şcoală). De asemenea, la toate cursurile de engleză se cultivă un spirit de colaborare, interacţiune, NEcompetitiv.  Şi da, la toate cursurile încercăm să ne simţim şi bine, pentru că de obicei toţi adulţii participă la orele de engleză după serviciu. E un fel de club de engleză, de antrenat creierul şi de socializat.

Meditații

Există pe lângă varianta cursurilor şi cea a meditaţiilor de limba engleză. Avantaje: un program de obicei mai flexibil, stabilit de comun acord cu meditatorul. Exclusivitate la activităţi şi conversaţie, dacă meditatorul e foarte priceput, adaptarea ritmului de predare la ritmul tău de învăţare. Dezavantaje: conţinutul de obicei mai dezorganizat, lipsa comunicării cu alţi cursanţi şi a activităţilor de interacţiune în perechi, în echipe, a jocurilor, componenta de fun cu alte cuvinte.

Aplicaţii şi jocuri

Despre aplicaţii am mai scris pe blogul FollowMe. Aici poţi descoperi o lume întreagă, un univers paralel de învăţare a limbii engleze. În special în perioada de carantină asociată pandemiei, marile edituri ELT au dat „la liber” multe materiale gratis ce pot fi utilizate pe desktop, laptop sau telefon. De la versiuni moderne ale banalului joc Scrabble sau Spânzurătoare la aplicaţii mai sofisticate de învăţare a vocabularului sau de testare a nivelului de înţelegere.

Filme fără subtitrare sau cu subtitrare în engleză

Ambele variante sunt benefice: filme cu subtitrare (desigur, vorbim de subtitrare în engleză!) dacă ai un nivel mai apropiat de începător sau pre-intermediar, filme fără subtitrare dacă te simţi mai încrezător şi vrei să îţi provoci mai mult creierul să lucreze şi să înveţe. 

Cărţi în limba engleză

Şi aici alegerile sunt nelimitate, inclusiv pe piaţa românească au pătruns multe titluri. Ceea ce trebuie să ştii însă înainte de a te lansa la cumpărături: a citi literatură în original este ceva greu. Recomandăm asta celor de nivel de la intermediar în sus şi chiar şi aşa, depinde de perioada în care a fost scrisă cartea, de temă şi aşa mai departe. Pentru cei în curs de învăţare a limbii engleze există Easy Readers concepute de diverse edituri de materiale de învăţare a limbii engleze: Oxford, Cambridge, National Geographic, Macmillan, Heinle elt, etc. Acestea au un vocabular simplificat în funcţie de nivelul cărţii (pe copertă e specificat nivelul căruia i se adresează, de la A1 la C1), sunt ceva mai scurte decât un roman obişnuit şi au şi ceva explicaţii pentru noţiunile sau cuvintele mai grele. Există colecţii atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Discuţii cu prieteni din străinătate

Cine nu îşi doreşte să aibă prieteni în străinătate? În secolul nostru, situaţia s-a complicat şi şansele au crescut să ai chiar şi rude în străinătate. Comunicarea uşoară cu ei în engleză e cheia spre o relaţie frumoasă şi îţi va lărgi orizonturile.

Cum începi un curs de limba engleză

Pentru a începe un curs de limba engleză îţi trebuie multă motivaţie, hotărârea nestrămutată să nu cazi în capcana comparaţiei cu ceilalţi sau a descurajării, să fii conştient că pentru învăţarea limbii engleze trebuie să aloci un pic de timp şi efort (nu, din păcate nu putem implanta un soft şi să meargă de la sine învăţarea sau să depindă doar de profesor, deşi noi cei din tagma dascălilor tot căutăm reţeta). Un pix şi un caiet sau foi, deşi asta se rezolvă şi la faţa locului ☺. Și câteva trucuri pe care trebuie să le știi înainte să te apuci efectiv de învățarea limbii engleze. Iată care ar fi acestea:

Începător, intermediar sau avansat – ce trebuie să ştii în funcţie de nivelul tău

Să ştii că, da, toţi colegii tăi de grupă vor avea un nivel similar de cunoştinţe pentru că grupele sunt concepute în urma testelor de plasare pe care le susţin. Însă asta nu înseamnă că au şi abilităţi similare. În funcţie de personalitate şi de preocupările anterioare, de job, unii sunt nativ sau antrenaţi să fie mai vorbăreţi şi atunci vor vorbi şi mai mult şi mai dezinvolt în engleză, îşi vor asuma că fac greşeli în vorbire fără să îi descurajeze. Alţi colegi vor fi mai buni la partea logică, de gramatică, vor înţelege cu uşurinţă cum se folosesc diverse structuri. Alţi colegi vor acumula vocabular foarte mult şi uşor, ca într-un joc, iar alţii, mai meticuloşi, se vor concentra foarte bine şi vor înţelege foarte clar ideile din înregistrările audio sau textele citite în engleză. Din experienţa întregii noastre echipe, niciun cursant nu are toate aceste abilităţi dezvoltate în mod egal, pur şi simplu cu toţii avem lucruri pe care ne e mai greu să le facem.  

Cum alegi cursul potrivit – la ce să fii atent

E important să fii atent la următorii factori atunci când îţi alegi un curs de engleză: locaţie, mai ales în Bucureşti trebuie să îţi fie relativ comod, uşor de ajuns la curs, astfel e ideal ca centrul de cursuri să fie aproape de serviciu sau aproape de casă. Vor fi zile în care va trebui să te lupţi cu oboseala, vremea extremă, foarte călduroasă sau friguroasă, şi… să nu uităm de trafic! În afară de asta, informează-te şi acordă importanţă experienţei şcolii, exprimată prin numărul de ani de la deschidere şi materialele de studiu folosite, care ar trebui să fie concepute de o editură cât mai cunoscută – pur şi simplu prin prisma faptului că marile edituri publică manuale după ani întregi de testare a lor pe diverse grupe de cursanţi din lume. Un amănunt deloc de neglijat este şi mărimea grupelor. Eu, ca profesor, nu aş opta pentru o grupă prea mică, de 2-3 cursanţi, unde atmosfera e mai puţin antrenantă, însă nici pentru una de 15, pentru că acolo timpul de răspuns alocat fiecărui cursant devine prea mic.

Etapele învățării limbii engleze

Dar cum înveți efectiv limba engleză la cursurile unei școli specializate? La orice curs bine organizat vei vedea că sunt alternate ore speciale de acumulare a noilor cuvinte, vocabular general sau tematic, în funcţie de nivel, ore de lucru pe baza textelor pentru a fixa noile structuri şi a învăţa să abordăm o lectură extrăgând cât mai multe informaţii, chiar dacă regăsim şi cuvinte necunoscute în text, ore în care sunt prezentate şi consolidate structuri noi de gramatică şi ore de ascultare şi conversaţie în care să fie puse în practică informaţiile nou asimilate.

În procesul de învăţare a limbii engleze există perioade de urcuş, de asimilare foarte rapidă, dar şi perioade de platou, în care pare că stagnezi, indiferent de nivel. Ei bine, nu stagnezi – doar sunt asimilate şi prelucrate şi puse în ordine toate cele învăţate până atunci, pentru ca tu să poţi efectiv să le foloseşti eficient în conversaţie. Nu te descuraja şi mergi înainte!

Activităţi care îmbunătăţesc modul de învăţare a limbii engleze

Ritmul de învăţare a limbii engleze poate fi îmbunătăţit în două feluri. Primul şi cel mai important: dacă eşti relaxat. Spun asta pentru că văd zilnic, de mulţi ani, oameni care îşi risipesc trei sferturi din resursele psihice absolut degeaba. Oricât ar părea de bizar, pentru noi românii mai ales, se face treabă mai bună dacă nu dai deloc atenţie nici performanţelor celorlalţi colegi, nici frecvenţei greşelilor tale, nici faptului că ai mai studiat un anume aspect şi ar fi trebuit să ştii acele noţiuni. Şi mai ales, nu da importanţă felului în care crezi tu că te percep ceilalţi când vorbeşti engleza. Pur şi simplu concentrează-te să citeşti, să asculţi, să înţelegi, să vorbeşti engleza. Şi atât. Garantat va ieşi ceva bun din asta.

Cum altfel poţi mări viteza de asimilare a limbii engleze? Dacă reuşeşti să o integrezi în viaţa de zi cu zi. La început ţi s-ar putea părea uşor artificial, dar priveşte utilizarea limbii engleze ca pe un joc. Ce poţi face:

  • Citeşte etichetele produselor şi în limba engleză. Nu neapărat ingredientele, mai degrabă instrucţiunile. Găseşti un tezaur de vocabular acolo şi ai la îndemână şi varianta în română pentru a compara. Avantaj? Sunt texte scurte, nu durează mai mult de 1 minut. Dezavantaj? Tot studiind etichetele, s-ar putea să afli şi lucruri pe care nu doreai să le ştii despre produsele preferate;
  • Caută şi citeşte versurile, ascultă şi fredonează cântecele preferate în engleză. O comoară de expresii idiomatice se află acolo, acestea te vor face să pari foarte cool şi updated (actualizat) în conversaţii;
  • Caută să intri în vorbă cu străinii de câte ori ai ocazia. În România sau în afară. Ştiu că sună banal, însă nu ai idee câţi părinţi îşi încurajează copiii ce studiază limba engleză să facă asta, însă ei înşişi se feresc de conversaţii;
  • Încearcă să ţii un jurnal în engleză. Ia ceva mai mult timp, dar dacă faci asta, te asigur că va merita, vei deveni fluent în această limbă străină de două ori mai repede.

În concluzie, dacă vrei să înveţi limba engleză sau orice altceva, cuvântul de ordine e RĂBDARE. Cu răbdarea treci nu doar marea, ci şi oboseala, descurajarea, fazele de platou. Ajustează-ţi aşteptările şi concentreză-te pe progres, sărbătoreşte micile succese şi limba engleză îşi va dezvălui rând pe rând tainele!