Copiii si telefonul mobil

In urma cu vreo 10 ani, copiii care aveau telefon mobil erau priviti cu admiratie si invidie de catre colegii lor. Nu era ceva foarte comun, din moment ce detinerea unui telefon mobil era specific oamenilor mari. Odata cu trecerea anului, telefonul mobil a devenit o „recompensa” pentru diferite tranzitii din viata copilului: luarea permisului auto, implinirea varstei de 18 ani, luarea examenului de capacitate etc. Acum telefonul mobil nu mai reprezinta un lux sau un premiu pentru o sarcina bine indeplinita. Multi parinti si copii il numesc o necesitate.

Cei mai multi parinti le achizitioneaza celor mici un telefon mobil pentru a-i supraveghea si pentru a sti ca sunt in siguranta in orice clipa. Copiii trebuie sa inteleaga ca un telefon nu e o simpla jucarie. Faptul ca parintii au avut suficienta incredere in el ca sa-i achizitioneze acest gadget arata ca si el sau ea trebuie sa-si asume anumite responsabilitati. Cand ii oferiti telefonul mobil, e bine sa discutati cu copilul de ce il are si care sunt conditiile de folosire. Trebuie lamurit de la bun inceput ca scopul detinerii unui telefon mobil este pentru ca dumneavoastra, parintii, sa stiti ca cel mic este in siguranta si ca va poate contacta oricand are nevoie.

Marca si modelul telefonului mobil poate reprezenta o problema. Cel mic isi va dori, cel mai probabil, cel mai performant gadget de pe piata, pe cand dumneavoastra vreti doar sa comunicati fara sa cheltuiti o avere pe aparat in sine. In cazul acesta puteti ajunge la o solutie de compromis, de genul: „Bine, iti iau telefon de X ron, dar iti vei incarca singur cartela/iti vei plati singur abonamentul.” In cazul in care cedeaza alegerii dumneavoastra, e timpul sa dezvoltati un set de regului pentru folosirea telefonului mobil.

Iata cateva exemple:

  • In cazul in care esti apelat de numere necunoscute, nu raspunde invitatiilor dubioase ale strainilor.
  • Le raspunzi intotdeauna parintilor/ bunicilor/ bonei la telefon.
  • Nu depasesti minutele incluse in abonament sau nu iti incarci cartela decat odata pe luna.
  • Nu vorbesti la telefon cand treci strada. Trebuie sa fii atent pe unde mergi!
  • Nu folosesti telefonul mobil la scoala, in timpul orelor. In acel timp, telefonul e selectat pe modul silentios si pastrat fie in buzunar, fie in gheozdan.
Telefonul mobil poate reprezenta fie un o necesitate, un lux, un moft sau un trend. Ganditi-va ce ar putea reprezenta pentru copilul dumneavoastra si lamuriti care sunt prioritatile sale. Nu are un telefon mobil ca sa fie acceptat in vreo gasca „cool” sau ca sa fie la moda. Explicati-i ca nu trebuie sa ia telefonul cu el peste tot unde merge cu dumneavoastra. Cei mai mici dintre copii trebuie sa-l aiba asupra sa numai in momentele in care sunt destul de departe de parintii lor (spre exemplu, in tabere si excursii).
Intrebarea zilei, atat pentru parinti cat si pentru copii: Care credeti ca e varsta ideala pentru primul telefon mobil?