Desi multi copii motiveaza inscrierea pe un site cu replica „Dar si X are si mama lui il lasa!”, ei nu sunt nascuti pentru a intra automat in lumea digitala. Ca parinte, e datoria dumneavoastra sa va ghidati copilul in cadrul unor experiente noi, iar lumea internetului nu e o exceptie. Aratati-i ca sunteti de acord cu aceasta decizie a copilului dumneavoastra si creati contul impreuna. Chiar daca dumneavoastra deja aveti un cont (de facebook, spre exemplu), trebuie sa i-l setati pe al lui in asa fel incat sa aiba o securitate mai puternica.
De asemenea, daca ii oferiti propriul laptop sau propriul smartphone, discutati cu el despre scopurile detinerii acestui aparat. De ce il are? Sa fie la moda? Sa discute cu straini? Discutati despre cum aceste conturi de Facebook, Twitter sau Instagram il vor ajuta sa fie o persoana mai buna, mai informata si mai fericita – cat conteaza sa tina legatura cu prietenii si membrii familiei prin alte surse decat telefonul.
Vor exista reguli de navigare pe aceste site-uri si e cel mai bine sa le discutati si sa le stabiliti impreuna. Spuneti ce nu are voie si ce are voie sa faca si explicati care sunt consecintele anumitor fapte din mediul online. Pe de alta parte, regulile se vor schimba pe masura ce copilul inainteaza in varsta si nu va trebui sa-l monitorizati atat de atent. Vor face greseli – este absolut normal. Dati-i de inteles ca sunteti alaturi de el si ca il veti ajuta atunci cand intampina dificultati si nu intelege ce se intampla. E important sa aiba incredere in copiii mai mari cu care vorbeste, dar sa stie ca exista limite. Comunicarea cu parintii e foarte importanta si invatarea din greseli e ceva normal si sanatos.
Fiti un model demn de urmat pentru copilul dumneavoastra – cum va administrati contul de Facebook, ce imagini distribuiti sau cata grija aveti de smartphone-ul dumneavoastra – toate acestea sunt obiceiuri pe care le va deprinde de la dumneavoastra. Asadar, urmati propriile dumneavoastra reguli si aplicati-le. Fiti parinte, nu „prieten” si lasati-l pe copilul dumneavoastra sa decida daca vrea sa va adauge pe Facebook. Nu trebuie sa il aveti in lista de prieteni pentru a-l monitoriza, dar lasati discutia deschisa. Daca, pana la urma, decide sa va adauge in lista de prieteni, evitati sa ii dati „like” sau sa ii comentati postarilor lor. Daca e ceva ce v-a amuzat sau v-a trezit interesul, spuneti-i personal.
Nu uitati totusi de tot timpul pe care trebuie sa-l petreceti fata in fata. Facebook-ul si telefoanele tip smartphone sunt utile, dar nu vor tine niciodata locul unei discutii personale. De asemenea, cea mai buna metoda de a evita problemele este sa va cunoasteti copilul, sa fiti disponibili si sa ascultati orice doleanta a sa.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.