„Omul cât trăieşte învaţă.” În limbaj modern, asta se numeşte CPD – „Continuous Professional Development”. Nu e un moft, un truc pentru cei plictisiţi sau o invenţie care se aplică cercetătorilor de top. E ceea ce se aşteaptă acum de la toţi cei aflaţi în câmpul muncii. Să îşi actualizeze permanent cunoştinţele, să participe la stagii de formare, cursuri online și conferinţe în domeniul lor, pentru a îşi îmbunătăţi permanent abilităţile.
De ce e aşa de mare diferenţă între noi, obligaţi permanent să învăţăm lucruri noi şi părinţii noştri, care cel mai probabil au avut acelaşi loc de muncă toată viaţa, pe baza celor studiate în facultate sau liceu? Pentru că lumea însăşi, în totalitatea ei, se schimbă cu viteza luminii. Principalele modificări sunt aduse de digitalizare, comunicarea globală şi mobilitatea fără precedent. Care cer formarea unor noi abilităţi pentru a le face faţă.
Vrei să poţi trimite sau citi un mail de la colaboratorii externi? Vrei să poţi discuta cu ei şi să nu fii doar „decorativ” pe durata schimburilor de experiență? Să poţi participa la traininguri în afară? Să înţelegi ce te întreabă calculatorul atunci când deschide o fereastră mică, cu un sunet foarte neplăcut şi te îndeamnă să alegi Yes sau No? Şi… vrei să înţelegi ce zic copiii tăi, care strecoară cuvinte, expresii şi chiar fraze în engleză în discursul lor?
A cunoaşte limba engleză şi chiar a avea „un creier bilingv” (o expresie la modă) NU este un avantaj în carieră. Pur şi simplu dacă nu o ştii, ai un mare DEZavantaj. Vin din urmă sute de persoane care pot face cam ce poţi face şi tu şi ştiu şi engleza foarte bine. Iar asta le oferă premisele unei dezvoltări profesionale şi mai rapide, prin accesul la literatura de specialitate, seminarii şi stagii de formare profesională internaţională, bloguri şi vloguri de pe tot cuprinsul lumii.
Cursurile de limba engleză pentru adulţi, în clasă sau online, creează un mediu prietenos, grupele reunesc oameni cu acelaşi nivel de cunoştinţe şi acelaşi obiectiv şi nu, nu e ca la şcoală. Adică nu notăm o grămadă de chestii pe caiete, apoi facem X pagini de exerciţii şi apoi ceva traduceri. Activităţile sunt variate, se conversează mult încă de la început, se lucrează în perechi şi echipe, se ascultă înregistrări şi efectuează activități pe baza lor. Ne jucăm, glumim. Şi desigur, avem cele mai bune cărţi de engleză (Oxford University Press) ca suport de curs.
Deoarece mulţi dintre adulţii de astăzi au fost crescuţi pe principiul „să nu răspunzi”, să „asculţi” (în timp ce „să fii ascultat” la şcoală era ceva odios), ne confruntăm încă cu reţinerea sau emoţia excesivă atunci când trebuie să vorbim în faţa mai multor persoane. Şi chiar dacă o facem, ne putem pierde ideile sau spontaneitatea.
Daaar… totul se poate învăţa sau exersa. Cursurile de public speaking, organizate fizic sau online, te antrenează să fii degajat, amuzant şi spontan, să formulezi răspunsul potrivit la orice întrebare neaşteptată. Îmbunătăţirea abilităţilor de public speaking ţin de dezvoltare profesională şi de dezvoltare personală deopotrivă. Duc la mai mult confort în viaţa de zi cu zi, la serviciu şi în privat, la petreceri (pe care o să le ţinem când se termină pandemia) şi la o mai mare încredere în sine.
Ai crede că dacă vei lucra în anumite domenii unde eşti supraspecializat, Microsoft Office îţi e necesar pentru ultima dată când îţi redactezi lucrarea de licenţă sau de disertație. Nţţţ! Cu siguranţă nu. Mai ales în România, tabelele te vor lovi frontal în orice industrie de nişă încerci să te ascunzi.
Prezentările Powerpoint sunt esenţiale şi dacă încerci să ţii doar un training intern de o jumătate de oră, nu numai dacă eşti project manager. Despre editarea în Word nu mai menţionez: îţi e necesară chiar şi pentru a face o cerere către administraţia blocului!
Asigură-te deci că ştii foarte bine ce şi cum se face în Microsoft Office. Nu de alta, dar oricum la un moment dat te vei lovi de ele. Dacă înveţi să foloseşti programele în mod profesionist, vei scuti mult timp şi iritare!
Poţi să mai faci ceva fără să stăpâneşti touchscreenul? Nu. Fie că e vorba de o programare la instituţiile statului, să îţi schimbi documente, să plăteşti taxe, facturi, să comanzi ceva, să vezi rezultatul analizelor, să te informezi, e musai să fie online. Mai mult decât atât, dacă lucrezi într-o infinitate de domenii, ai nevoie să înveţi să operezi programe specifice (bancare, farmaceutice, medicale, contabilitate, logistică, educaţie :). Un fel de birocraţie trecută online.
Cum s-ar zice, fiecare cu platforma lui. Care, desigur, „pică” uneori (ca o paranteză, fetiţa mea de 3 ani crede că „pică” e un tip de semnal. Semnalul Pică). Dar pe care e esenţial să o înţelegi, să îi cunoști funcţiile, pentru că altfel nu poţi lucra. Deloc, după cum ne-a demonstrat pandemia în curs. Cu cât înveţi să operezi pe mai multe platforme şi programe, cu atât ai mai multe atuuri în orice job. Vestea bună e că ele sunt concepute într-un mod din ce în ce mai simplist şi intuitiv.
Un curs online bun de management ar trebui să te ajute să „vezi” în profunzime atuurile şi minusurile oamenilor din echipa ta şi astfel să plasezi fiecare om în locul potrivit, cu responsabilităţile potrivite. Mai mult decât atât, să le poţi comunica eficient şi cu impact maxim atât veştile bune, cât şi cele proaste (chiar, oare e nevoie să comunicăm mai adesea veşti bune sau proaste?), fără să iscăm o răscoală iminentă, sentimentul de nemulţumire generală sau chiar un val de demisii.
Să conduci e o artă care se învaţă. Mai ales dacă luăm în calcul teoria conform căreia cultura organizaţională, adică felul în care se poartă şi se simt toţi angajaţii unei firme porneşte de sus. Merită să investeşti, tu sau firma ta, în dezvoltarea pe acest palier.
Încercăm acum pentru copiii noştri să creăm o altă realitate, să îi obişnuim de foarte mici cu ideea că lumea, tehnologia, trendurile sunt în continuă mişcare. Ca atare, ei aşteaptă şi privesc cu bucurie, nu cu reticenţă, inovaţia. Iar pentru noi… Pentru noi ceea ce putem face e să nu încetăm să ne îmbunătăţim abilităţile prin lectură şi cursuri online sau fizic pentru a rămâne updated (actualizaţi – cam la fel ca softurile, adică programele de pe smartphone sau laptop).