Examenul Cambridge. Cum ştii la ce nivel să te înscrii şi cum te pregăteşti

De ce să susții un examen Cambridge si cum stii pentru ce nivel sa te pregatesti? Sunt multe metode prin care iti poti testa nivelul de limba engleza. O metoda de autoevaluare ar fi sa citesti lista competentelor din cadrul CEFR (can do statements) si sa vezi la ce nivel te poti incadra. De asemenea, poti gasi o multitudine de site-uri care iti arata nivelul in urma completarii testului online. Insa cea mai buna metoda de evaluare este sa te adresezi unui centru de limbi straine care pregateste cursantii pentru examenele Cambridge.

certificat Cambridge de nivel A2 Key care atestă nivelul de cunoaștere a limbii engleze

Certificatul Cambridge este “pașaportul” către locul de muncă dorit.

Examenele Cambridge sunt o gamă de examene de certificare în limba engleză, fiecare furnizând un certificat, aferent testului susținut, care este valabil pe perioadă nelimitată. Certificatele obținute în urmă susținerii unui examen Cambridge nivel A2 până la C2 sunt recunoscute la nivel internațional de către angajatori, școli, universități.

Fiecare examen Cambridge testează un nivel specific de engleză, așa că trebuie să alegeți mai întâi ce examen este potrivit pentru nivelul dumneavoastră.

Ce este examenul Cambridge şi cum te poate ajuta certificatul

Gama de examene Cambridge, organizate pe niveluri diferite, reprezintă un set de teste complexe de limba engleză, deoarece testează diferite abilități ale elevilor: Ascultare, Citire, Scriere și Vorbire.

Examenele Cambridge sunt o modalitate de verificare a cunoștințelor de limba engleză de către o instituție imparțială, în condiții de examen foarte stricte Testele sunt corectate în Anglia, iar proba de speaking se dă cu un profesor necunoscut și se vorbește numai în limba engleză.

Aceste examene pot fi susținute de către copiii încă de la vârste mici (8-9 ani) pentru a-i expune pe aceștia experienței unui examen și a-i ajuta să se obișnuiască cu condițiile susținerii acestuia, cum ar fi: rezistența la stres și respectarea regulilor.

De asemenea, le oferă o motivație clară pentru studiul limbii engleze pe parcursul unui an școlar, o concretizare a efortului depus prin susținerea unui examen Cambridge și obținerea cu succes a unui certificat care îi vor ajută să aibă mai multă încredere în ei și în capacitățile proprii de învățare. În timp, participarea la examene Cambridge de nivel avansat îi vor ajută să obțină un job mai bun sau să fie admiși la o universitate de prestigiu.

Un alt avantaj al susținerii examenelor Cambridge este că acestea îi ajută să își echivaleze proba de limba engleză de la admiterea în clasele a V-a și a IX-a cu predare intensiv engleză: examenele Cambridge nivel YLE Movers și YLE Flyers echivalează proba de limba engleză pentru admiterea în clasa a V-a intensiv, iar examenele Cambridge nivel A2 Key (KET) și B1 Preliminary (PET) echivalează proba de limba engleză pentru admiterea în clasa a IX-a intensiv. Bineînțeles că trebuie să discutați și la școala unde doriți să înscrieți copilul, deoarece este posibil că această școală să aibă propriul examen de admitere, ca urmare a faptului că sunt mai mulți candidați decât locuri disponibile sau să solicite ca diploma să fie obținută cu cel mult un an înainte de echivalare.

Cum afli la ce nivel să te înscrii la examenul Cambridge

Dacă te gândești să studiezi la o universitate din străinătate, ar trebuie să deții un certificat care să ateste că stăpânești foarte bine limba engleză, iar pentru a obține unul trebuie mai intâi să te pregătești temeinic și apoi să te înscrii la unul din examenele Cambridge. Dar cum știi care este examenul potrivit pentru tine și la ce nivel să te înscrii?

doi adolescenți care pot conversa în limba engleză și care probabil au susținut și un examen Cambridge

De ce este bine să cunoști foarte bine limba engleză? Pentru că limba engleză te poate ajuta în orice situație: în vacanță, la serviciu sau atunci când vrei să studiezi în altă țară.

Una din modalitățile de a afla la ce nivel să te înscrii la examenul Cambridge este de a te autoevalua conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi Străine (CEFR). Există 6 niveluri de limba Engleză care se încadrează în 3 categorii diferite de cunoştinţe:

  • începător (A1 şi A2),
  • intermediar (B1 şi B2),
  • avansat (C1 şi C2).

Fiecărui nivel îi corespunde o descriere a abilităților pe care le ai. Acestea pot varia de la abilitatea de a purta o conversație simplă până la una complexă, în care esti fluent și poţi discuta despre orice subiect, poţi înțelege texte complexe și dialoguri, pe teme variate, rostite cu diverse accente. Competențele pot varia de la începător la cele similare cu ale unui nativ.

Astfel, ţînând cont de competențele din cadrul CEFR (Common European Framework of Reference), poţi fi obiectiv cu tine însuţi și identifica nivelul de limba engleză pe care îl deţii. Pe mai departe, poţi stabili priorităţile şi cum să ajungi de la nivelul actual la cel dorit în cel mai scurt timp.

O altă modalitate de evaluare este de a apela la un centru de limbi străine, care după sustinerea unei simulări de examen (mock test), îți poate recomanda examenul Cambrige de nivel potrivit pentru tine. Simularea de examen (mock test) constă în rezolvarea probelor de la examenul Cambridge (Ascultare, Scriere, Citire) în condiții similare cu cele de la examen și cu respectarea timpului alocat fiecărei secțiuni de examen. Ulterior profesorul corectează testul și vei primi o recomandare referitoare la susținerea examenului potrivit.

În ziua de astăzi, din ce în ce mai mulți oameni apelează la cursuri de limba engleză, mai întâi pentru a învăța limba și apoi pentru a demonstra nivelul de cunoaștere a acesteia. Fie că ai nevoie de un examen Cambridge pentru admiterea în clasa a V-a sau a IX-a, fie pentru admiterea la o universitate din străinătate, la FollowMe te ajutăm să afli la ce nivel trebuie să te înscrii la examenul Cambridge.

Cum te pregăteşti pentru examenul Cambridge

În cadrul pregătirii pentru un examen Cambridge există două aspecte principale de care trebuie ținut cont: creșterea nivelului de limba engleză și familiarizarea cu structura examenului.

o fata citeste cuvinte noi intr-un dictionar pentru a-si imbunatati nivelul de limba engleza si pentru a putea sustine un examen Cambridge

Centrele de limbi străine te pot pregăti cel mai bine pentru susținerea unui examen Cambridge. Tot la un centru de limbi străine este bine să fii testat pentru a află nivelul de examen pentru care trebuie să te pregătești.

Un aspect mai dificil este îmbunătățirea nivelului de limba engleză și atingerea nivelului de cunoștințe necesar susținerii examenului Cambridge dorit. Pentru atingerea acestui nivel, este nevoie de timp, uneori de unul – doi ani pentru a avea un progres vizibil la toate secțiunile unui examen: Ascultare, Citire, Scriere și Vorbire.

Al doilea aspect al pregătirii pentru susținerea un examen Cambridge este familiarizarea cu structura și sistemul de notare al examenului ales.

Indiferent de motivul pentru care doreşti să susții un examen Cambridge, un curs de pregătire pentru examen este cea mai bună opțiune. Profesorii care ţin aceste cursuri sunt foarte bine pregătiţi şi extrem de familiarizați cu fiecare dintre examenele Cambridge și te pot pregăti mai repede și mai eficient decât să studiezi de unul singur.

La FollowMe cursul este conceput pentru a îmbunătăți aspectele limbii engleze care vor fi testate în ziua examenului, astfel încât să te încadrezi în timp. Poţi face pregătire în vederea susținerii examenelor Cambridge iar noi îţi garantăm că cele două aspecte menționate mai sus sunt respectate de noi: îmbunătățirea nivelului de limba engleză se face pe parcursul a cel puțin unui an școlar și tu rezolvi un test pe săptămână pe o perioada de câteva luni, pentru a te obișnui cu formatul examenului și cu limita de timp.

Cursurile FollowMe de limba engleză sunt concepute să stimuleze și să dezvolte abilitățile de învățare și comunicare în limba engleză, pregătindu-te pentru susținerea cu succes a unui examen Cambridge.

Te așteptăm cu drag la FollowMe!

Sursa foto: