Să înveți engleza la perfecție nu e (doar) un obiectiv ambițios, ci unul necesar în zilele noastre. Și chiar dacă simți că ai ratat trenul în școală sau liceu, fii convins că mintea ta este disponibilă și pregătită pentru asimilarea limbilor străine! Tot ceea ce îți trebuie e voința necesară și planul potrivit, adică alegerea corectă a resurselor, metodelor și regulilor de bază. Citește în acest articol 5 tipuri de abordare care îți creează mindset-ul perfect pentru a învăța engleza la perfecție!
Nu degeaba vezi în titlu cuvântul reguli. Ca să ai succes în orice proces de învățare, trebuie să fii autodisciplinat. Să îți impui o anume rigoare, un anumit program și să încerci să cultivi anumite deprinderi care te vor purta către succes. Înainte de a le descrie însă, voi scrie două vorbe despre unul din obstacolele care te-ar putea împiedica să ajungi la performanțele dorite: teama de greșeală.
Orice te-ar fi învățat profesorii tăi de până acum referitor la performanță, sublimul notelor de zece, miracolul absenței pixului roșu de pe foile tale când erai mic, șterge din minte. Sau mai bine, actualizează. În domeniul limbilor străine (cel puțin), cei care învață greșesc. La început mult, aproape la fiecare propoziție, apoi mai puțin, mai subtil, dar tot mai greșesc. Chiar și un semi-expert, care nu e nativ însă, poate să încurce chiuveta din bucătărie cu chiuveta din baie, de exemplu (englezii au termeni diferiți pentru ele, de parcă ar fi două obiecte total diferite).
Și e bine că învățăceii greșesc, noi profesorii ne bucurăm, deoarece asta înseamnă că încearcă, înseamnă că le lucrează mintea, se creează sinapse, produc în limba engleză. Vrei să știi, de fapt, care e visul secret al oricărui profesor? Să intre în clasă și să audă un zumzet neîncetat în engleză, toți cursanții să aibă de povestit, de întrebat, de clarificat, iar el doar să îi poată îndruma și organiza pentru a evolua. Deci acum știi: vorbește, scrie, întreabă și numără-ți greșelile cu mândrie! Ele sunt dovada unui efort de învățare deosebit.
Mai departe, iată ce pași ai de urmat ca să reușești să înveți engleza la perfecție:
Cea mai rapidă și eficientă cale de a învăța engleza este prin intermediul unui curs. Cursurile sunt gândite pentru a hrăni mintea umană exact cu cantitatea de informații pe care le poate absorbi, în ritmul potrivit pentru a fi absorbite. Profesorii organizează activitățile la clasă astfel încât să te ajute permanent să consolidezi ceea ce ai studiat anterior, să îți ofere prilejuri să pui în practică toate cunoștințele (nu doar în exerciții, ci în discuții, jocuri de rol, texte). Și desigur, introduc conținut nou la fiecare ședință, astfel încât evoluția proprie să te mulțumească.
La FollowMe, adulții au câte două cursuri de engleză pe săptămână, timp de 16 săptămâni (două ore și jumătate ședința, începând cu orele 18). Studiezi alături de alți maximum 8 colegi și folosești materiale de studiu Oxford University press. Profesorul îți va clarifica toate necunoscutele, te va îndruma să lucrezi în pereche cu alți colegi, în echipă sau individual – însă termenul principal este vei lucra. Nu e genul de curs unde mergi să asculți și să notezi ceea ce spune trainerul, ci genul super-interactiv, unde participi și prin participare, înveți. Ultimii ani au adus și mai multe oportunități pe piața cursurilor de limbi străine: poți participa fie în clasă, alături de colegi, fie online!
Am vorbit despre ceea ce se face în clasă, nu îți voi ascunde însă nici că, la un curs de limbă străină, e mega-important și ceea ce faci tu acasă. Adică teme. Revizuit noțiuni prin care ai trecut deja. Citit și lucrat în plus. Asta mărește viteza de învățare și gradul de fluență în engleză!
Input înseamnă, practic, ceea ce intră (în creier) în limba engleză. Cursuri, absolut, dar și cărți (citite în engleză), filme vizionate, melodii și podcasturi ascultate, articole lecturate. Dar când spun nicio ocazie, așa să fie! Surse de engleză găsești peste tot!
Ești la micul dejun? Citește tot ce scrie în engleză pe punga de cereale sau sosul de clătite. Îți cumperi haine? Verifică eticheta și vei afla cum se numesc toate tipurile de fibre în engleză sau cum se curăță. Ești la baie? Citește lista de ingrediente și sfaturile de utilizare de pe produsele cosmetice aflate la îndemână. Ești în lift sau la toaletă în vacanță? Citește reclamele de pe pereți! E incredibil câte cuvinte și câte expresii poți învăța în viața de zi cu zi, doar citind 2-3 rânduri de pe fiecare produs.
Input mai poate însemna să lași sistemul de operare al telefonului să afișeze mesaje în engleză, rețelele sociale la fel, să activezi subtitrarea în engleză la orice film vizionat sau să tragi cu urechea la cursul de engleză online al copilului tău. 😉
Dacă mai sus te îndemnam să consumi orice fel de limbă engleză îți este la îndemână, e momentul acum să explicăm și cum limba engleză, pentru a ajunge să fie stăpânită la perfecție, trebuie exersată nu doar pasiv (prin receptarea de informații), ci și folosită. Cât mai mult. Vorbită cu oricine și ori de câte ori ai ocazia: în vacanțe, la micul dejun, la gară, cu vecinul de șezlong din golfuleț, în avion, la locul de fumat, la pub. La serviciu, cât mai mult și fără teamă, chiar dacă ești ușor nesigur momentan. Dacă vin colegi nevorbitori de română, e ocazia perfectă ca tu să exersezi abilitățile tale în engleză. Gândește-te că oricine preferă să fie băgat în seamă, să vorbească cineva cu el (chiar și cu greșeli) în locul tăcerii.
De asemenea, scrie mailuri, povestioare, poate poezii în engleză. Internetul oferă o mare resursă pentru utilizarea acestei limbi: review-urile. Gândește-te că faci o faptă bună pentru mii de consumatori și îți pui și mintea la treabă dacă scrii review-uri în engleză pentru produsele pe care le achiziționezi, hotelurile pe care le vizitezi sau serviciile contractate.
Limba citită și scrisă e foarte utilă, dar nu trebuie neglijat riscul de a învăța pronunția greșită a anumitor termeni, în cazul în care nu acorzi suficientă atenție înregistrărilor audio. E amuzant să cauți pe youtube filme în care sunt exemplificate diferite accente – astfel vei conștientiza ce vastă e lumea anglofonă, cât de diferite sunt dialectele vorbite în diverse zone și că lumea nu are o engleză “standard”, deci e ok să vii și cu aportul tău personal (sau național), din punct de vedere al pronunției.
Pe de altă parte, dacă poți deprinde rostirea anumitor fraze imitând diferite accente (indian, australian, britanic, american, etc), asta îți poate da o anumită autoritate și farmec în vorbire și poate chiar ține loc de bancuri sau glume în comunicarea cu ceilalți.
Chiar dacă nu se potrivește neapărat spiritului zilelor noastre, chiar dacă acum se preferă cuvintele simple, clare, propozițiile scurte, paragrafele mititele și bine spațiate (sau uneori, chiar icon-urile în locul cuvintelor), puțină prețiozitate ajută la dobândirea unui nivel din ce în ce mai b un de engleză. Se numește, de fapt, upgrading language: să cauți mereu să utilizezi cuvinte și structuri mai sofisticate și mai complexe decât ce îți vine în minte inițial.
De exemplu, în loc să spui Europe produces too little gas, să ai variante precum Europe has a gas shortage, Natural gas is simply insufficient in Europe nowadays. În loc să alegi un cuvânt comun, de nivel pre-A1 cum ar fi big, să spui enormous, colossal, lengthy, etc. Și în loc să rămâi cantonat în timpuri simple ca trecut, prezent, viitor, să construiești fraze mai ample cu ajutorul cărora să te plimbi pe axa tuturor timpurilor, aspect perfect dar și continuu, să introduci structuri emfatice, inversiuni, condiționale și alte artificii literare.
Utilizarea sinonimelor, antonimelor posh, a verbelor frazale și a structurilor idiomatice te vor face într-adevăr să pari un expert. Un vorbitor aproape nativ. Noi, profesorii, asta suntem învățați de către trainerii britanici: să îi înzestrăm pe elevi cu un bagaj de idioms cu ajutorul cărora vor face impresie chiar și la cele mai rigide sau stricte interviuri. Așa că ideea de a te juca și distra cu limba engleză, de a te imagina o Lady sau un Sir pretențioși și mofturoși care vorbesc din vârful buzelor, folosind doar termeni elevați te va face să achiziționezi mereu noi și noi termeni de vocabular și să devii mai fluent.
Încă ceva. Nu va exista un punct Z în care să simți că pur și simplu ai învățat engleza la perfecție. Cred că e valabil și pentru alte domenii unde ajungi la un nivel mare de expertiză – învățarea nu se termină niciodată. Mereu vei putea auzi expresii noi sau cuvinte necunoscute, fie ele neologisme sau arhaisme sau termeni folosiți într-o anumită industrie sau zonă. Așa că cel mai bun lucru de făcut e să nu pierzi legătura – să continui să te expui conversațiilor și materialelor în această limbă străină permanent.
Sursa foto: Pexels