Atunci cand inveti o limba straina, vei intalni o serie de piedici de-a lungul drumului invatarii. Nimeni nu a zis ca o sa fie usor, dar daca stii sa ocolesti obstacolele, vei ajunge unde iti propui. Un aliat de nadejde la drum este increderea – increderea ca poti sa te descurci in acea limba straina.
Orice drum incepe cu pasi simpli. Asadar, in cazul limbii engleze, invatati cate ceva despre cultura Marii Britanii, a Statelor Unite si a oricarei alte tari vorbitoare de limba engleza. Cu siguranta veti intalni cuvinte pe care le avem in vocabularul de zi cu zi provenite din engleza. Va va fi mult mai usor sa faceti asocierea. De asemenea, familiarizati-va cu numele englezesti; observati de unde vin poreclele sau numele de alint. Spre exemplu, Rebecca poate fi Becky, Susan poate fi Sue, Daniel poate fi Dan si multe alte exemple.
Daca sunteti la inceput, e important sa intelegeti ca nu trebuie sa stiti totul in limba engleza. Nu cautati scuze in conversatii. Spuneti un simplu „I don’t know” si mergeti mai departe. Nu spuneti niciodata „My English is bad”, ci „I’m not native” sau „I’m still learning”. Astfel veti avea o atitudine pozitiva si va veti accepta greselile mult mai usor. Nu uitati: greselile sunt semn clar ca va straduiti.
Incercati pe cat posibil sa ganditi in engleza si lasati in urma obiceiul de a traduce. Daca va gandati la anumite lucruri, spre exemplu, mancare, lasati vocea interioara sa spuna acel cuvant in engleza. Imaginati „apple” si apoi completati „An apple is a fruit”. Folosindu-va imaginatia in loc sa traduceti veti grabi drumul spre fluenta. Repetati engleza pe cat posibil – e singurul mod de a deveni fluent. Daca frecventati un curs de engleza, profitati de fiecare ocazie de interactiune cu colegii. Spun colegii pentru ca sunteti o mica comunitate de oameni care au un interes comun – sa comunice in engleza.
Vorbiti fara sa va fie teama de greselile pe care le faceti. In fond, cel mai important lucru este sa transmiteti un mesaj si sa fiti inteles.