Personal, cand ma gandesc la temele pentru acasa, prima imagine care imi vine in minte este un birou ordonat si bine luminat unde putem lucra eficient si organizat. Redactarea temelor nu e cea mai placuta activitate din lume, asa ca de ce sa nu avem un mediu propice pentru asta?
Avem si imaginea negativa, pe de alta parte: teme facute in pat, intinsi pe jos, la masa de la bucatarie, cu picioarele pe masa sau in pozitii incomode. Concentrarea asupra temelor dispare in momentul in care copilul alege sa asculte si muzica in timpul acesta. Pentru a evita acest haos, copilul trebuie sa aiba un spatiu destinat exclusiv invatarii si efectuarii temelor. Acesta ar trebui sa fie un birou in camera copilului sau intr-o camera de studiu, special amenajata.
Atunci cand va pregatiti sa ii cumparati celui mic un birou, asigurati-va ca e suficient de mare pentru toate cartile si caietele lui de la scoala. Daca e mai mic, va puteti rezuma la un set de rafturi pentru materialele de la scoala primara sau de la gradinita. Important este sa fie viu colorate pentru a-i atrage atentia. Puteti sa le decorati impreuna pentru a-i fi drag sa revina la ele atunci cand e timpul pentru teme. Folositi abtibilduri, post-its, desene cu personajele preferate – orice il va atrage pe cel mic.
Daca doriti sa aveti si un computer pe birou, ar fi o idee buna sa nu fie pus chiar pe centru, pentru ca cel mic sa poata scrie confortabil. O alta optiune ar fi si un laptop, care e foarte util datorita mobilitatii sale. Internetul e o sursa buna de documentare pentru teme si proiecte, iar un dictionar online ii ajuta cu micile probleme de limba straina sau materna pe care le-ar putea avea. Evident, nici dictionarele clasice nu sunt de neglijat.
Chiar daca copilul a intrat la liceu, el inca va avea nevoie de implicarea parintilor. Sunt la varsta la care rebeliunea isi arata coltii si tind sa ignore temele sau orice tine de scoala. Nu mai au aceeasi motivatie sa fie organizati, la fel ca in clasele primare sau in scoala generala. In aceasta perioada au nevoie de indrumare, sfaturi si disciplina pentru a nu ignora responsabilitatile. Uneori, se poate pierde cu firea si are nevoie de autoritatea unui parinte pentru a reveni pe drumul cel bun.