Am o veste buna si una proasta pentru elevii care isi doresc sa studieze in strainatate. Vestea proasta este ca 10 pe linie la limba engleza nu va impresiona nicio facultate (din tara sau strainatate). Vestea buna este ca exista solutii. Aceste solutii consta in diverse teste standardizate care sunt recunoscute in universitati din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Acestea sunt: CPE, CAE, TOEFL, IELTS, SAT.
In functie de facultatea la care vreti sa mergeti, va trebui sa sustineti un anumit examen. Spre exemplu, Marea Britanie accepta CPE si IELTS; in SUA trebuie mai intai sa treci de examenele SAT si sa obtii un rezultat destul de bun la TOEFL. Pentru majoritatea universitatilor mari europene ai nevoie de un scor bun la TOEFL sau la IELTS.
IELTS – International English Language Testing System
Acest examen se da in centrele speciale din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. Examenul IELTS este printre cele mai usoare din grup, deoarece este orientat spre studii academice. In alte cuvinte, testul urmareste sa determine daca cel care ia testul e capabil sa invete in limba engleza, nu neaparat sa o vorbeasca absolut perfect.
IELTS are patru parti: Listening (30 de minute), Reading (60 de minute), Writing (60 de minute) si Speaking (11–14 minute). Timpul maxim de testare este de 2 ore si 45 de minute.
Valabilitatea testului este de doi ani.
Testul IELTS este acceptat de peste 6000 de institutii de invatamant si companii de pe tot mapamondul.
TOEFL – Test of English as a Foreign Language
Testul TOEFL se poate administra via Internet si de aceea este valabil in mai multe orase din Romania si se desfasoara cu o frecventa mai mare (de cateva ori pe luna). Testul este accesibil elevilor/studentilor din: Arad, Baia Mare, Constanta, Oradea, Iasi, Timisoara, Bucuresti.
Valabilitatea acestui examen este de doi ani.
TOEFL este identic cu IELTS din multe puncte de vedere, inclusiv cel al scopului urmarit. De aceea in multe universitati se cere testul IELTS sau TOEFL, iar in cazul universitatilor americane, este nevoie de TOEFL si SAT.
Testul are patru sectiuni: Listening, Reading, Speaking si Writing, iar in total dureaza 4 ore si jumatate. Fiecare sectiune se completeaza online insa e posibil ca unele exercitii sa combine cele patru abiliiati. De exemplu, studentul trebuie sa asculte, sa citeasca si apoi sa raspunda verbal la o intrebare in decursul aceluiasi exercitiu.
CPE – Certificate for Proficiency in English
Este probabil cel mai cunoscut, dar si cel mai greu examen de engleza. Candidatul demonstreaza ca vorbeste engleza la fel de bine ca un vorbitor nativ educat.
Este acceptat pentru admiterea in universitati din Marea Britanie, universitati din alte tari anglofone si de catre organizatii si asociatii profesionale din intreaga lume.
Certificatul este valabil pe viata.
SAT – Scholastic Assessment
Despre Testele SAT am putea spune ca sunt Bacalaureatul american. Toti absolventii de liceu le dau si nu se poate aplica la o universitate americana fara ele. De aceea, nu testeaza numai nivelul de cunostinte lingvistice. Testele SAT au sectiuni speciale pentru matematica, literatura, istorie, geografie etc. In functie de punctajul obtinut, vei stii la ce universitati poti sa aplici.
Testele SAT se refera la SAT I – Reasoning Test si SAT II – Subject Tests. SAT I cuprinde sectiunile de vocabular si matematica. SAT II cuprinde sectiunile specializate pe literatura, istorie, geografie etc. Sunt 20 de domenii in total la alegere pentru SAT II. SAT I dureaza cam patru ore, in vreme ce SAT II (pe baza de intrebari grila) dureaza o ora pentru fiecare domeniu ales.
Rezultatele de la testele SAT sunt valabile toata viata.
Testele SAT se adreseaza in principal absolventilor de liceu care vor sa urmeze o facultate in regim Undergraduate (facultate propriu-zisa). Daca doresti sa faci un master sau sa studiezi pentru doctorat in SUA, vei mai avea nevoie de o serie de teste mult mai specializate, numite GRE.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul sunt strict necesare în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.