Teama de dinaintea testelor/ examenelor

Pentru multi dintre noi care (inca) dam examene, panica si emotiile sunt la ordinea zilei. Simtim ca avem atatea sa spunem cu voce tare : de ce ne e teama si ce anume din aceasta experienta ne face sa simtim ca stomacul nostru se macina. Daca vorbim cu colegul de banca despre aceasta teama, exista sanse ca panica noastra sa se amplifice si sa nu mai dam randament la testul sau examenul pe care avem sa il sustinem.

O idee ar fi sa va scrieti temerile pe o foaie de hartie cu 10-15 minute inainte de test sau examen si sa o cititi in gand. Atunci cand va vedeti temerile negru pe alb, o sa va fie mai usor sa vi le puteti infrunta. O sa va puneti intrebari de genul „Chiar atat de greu o sa fie?”, „De ce trebuie sa ma agit pentru ceva ce nu stiu cum va fi in final?” sau „Daca am invatat, de ce am atatea emotii? Eu stiu!”. Luand drept model ultima intrebare pe care s-ar putea sa v-o adresati, e bine de stiut ca persoanele care s-au pregatit sunt, de regula, cele cu cele mai multe emotii; probabil ca simt ca au atatea informatii stocate in memorie, incat le e frica sa nu „scurtcircuiteze” cand le e lumea mai draga. Elevii sau studentii care au asteptari mari de la ei sunt, de obicei, cei care clacheaza in ultimul moment. Memoria activa e foarte importanta pentru rezolvarea cerintelor logice, insa nu putem fi siguri pe ea mereu.

Exams PIC

Fiti calmi si nu va panicati. Poate parea usor de zis si greu de facut, insa trebuie sa realizati ca nu veti rezolva nimic cu panica. Daca sunteti pregatiti, grijile nu au ce cauta in capul vostru. Spuneti-va ca veti da ce aveti mai bun si ca va veti descurca de minune. Daca voi credeti in abilitatile voastre, aceasta gandire pozitiva se va reflecta si in rezultate.

stress

Calitate, nu cantitate. Nu are importanta ca stati ore intregi cu nasul in carti incercand sa invatati. Daca mintea voastra nu este prezenta, degeaba va pierdeti timpul. O ora de studiu intens si bine organizat e mai bun decat o noapte intreaga in care cititi fara sa retineti nimic. In plus, nu ingrasati porcul in ajun incercand sa invatati in cateva ore toate informatiile acumulate pe perioada unui semestru.

Pauzele mici si dese – cheia marilor succese! Faceti pauze de cate 10-15 minute dupa fiecare ora de studiu. Respirati adanc, plimbati-va putin sau faceti o activitate care va face placere.

Pentru a nu panica in ziua examenului, asigurati-va ca aveti tot ce va trebuie la voi: penar, pixuri, creioane, foi, o sticla de apa si orice altceva credeti ca aveti nevoie. Ar trebui sa va faceti ghiozdanul in seara de dinaintea testului pentru a elimina orice fel de panica in dimineata in care oricum veti avea emotii.