Dragi copii,
E timpul sa ne dam in vileag! Suntem niste supereroi. Poate ca unii dintre voi deja banuiau asta, dar suntem aici sa va spunem ca noi, profesorii, detinem un set de superputeri pe care nu aveti cum sa le explicati sau cum sa le dobanditi peste noapte. Noua ne-a luat ani de zile sa le obtinem si acum le perfectionam zi de zi, dupa caz si elev.
Auz ascutit. Ne putem da seama dupa cum respirati ca nu v-ati facut tema sau nu v-ati invatat lectia. Auzim ce ii soptiti colegului cand suntem intorsi cu spatele. Ba mai mult, am dezvoltat abilitatea de a citi de pe buze. La noi in clasa nu aveti secrete. Noi auzim si stim tot. Expresiile fetei va tradeaza mult prea usor si chiar nu va puteti abtine cand e ceva demn de comentat.
Senzori bionici de detectare a minciunilor. Cand suntem la inceput, tindem sa credem tot ce spun copiii, pentru ca presupunem (si prost facem) ca cei mici spun mereu adevarul si numai adevarul. Ganditi-va putin! Cum se face ca la 3 clase sa existe cel putin un caz de tema mancata de catel sau un bunic/ parinte bolnav de care a trebuit sa aiba grija? Evident, nu vom presupune ca o tragedie in familie este automat o minciuna, dar cand aceste scuze se tin lant, stim clar ca e ceva putred la mijloc. Culmea e ca scuzele cele mai colorate apar atunci cand trebuie sa inmaneze un proiect sau o tema mai lunga.
Abilitatea de a fi neinfricati, indiferent de situatie. Jumatate din clasa e racita? Nu o sa ne vedeti pe noi panicandu-ne! E ca si cum am dezvoltat un nou set de anticorpi impotriva fricii de boli. Ne vedem de lectia noastra in continuare. Suntem obisnuiti ca cei mici sa tuseasca, sa stranute sau sa li se faca rau in clasa. Ati observat cat de rar se imbolnavesc profesorii? Nu va intrebati de ce. Pur si simplu suntem rezistenti si asta ne face deosebiti.
Incadrarea perfecta in timp. Cand ai o programa clara si stii ca activitatea X se poate face in momentul Y, iar planificarea spune ca Present Perfect trebuie predat inainte de Paste, atunci esti o persoana care stie sa se incadreze perfect in timp. Dupa cativa ani, profesorii dezvolta abilitatea de a intelege si aprecia timpul pe care il au la dispozitie. Daca ni se da o limita de timp in care sa facem diverse treburi casnice, dar noi nu avem voie sa ne uitam la ceas, sa fiti siguri ca acele treburi vor fi terminate in timpul dat sau cu cateva minute mai devreme. Uneori nici nu avem nevoie de ceas. Da, stim ca pare greu de crezut, dar un supererou isi cunoaste prioritatile si nu iroseste nicio secunda.
Asadar, dragi elevi… secretul nostru cel mai mare a fost dat in vileag. Noi suntem supereroii vostri de zi cu zi. Oricand aveti nevoie sa fiti salvati, sa stiti ca suntem alaturi de voi (in sala de clasa sau in cancelarie, dupa caz).
Cu drag si stima,
Superprofii