Era, mai de mult, o melodie cu numele „Sorry seems to be the hardest word” si este adevarat! Nu intalnesti prea des persoane care sa isi ceara iertare din suflet pentru un rau pe care l-au facut sau simple scuze pentru o mica greseala. Gestul de a cere iertare sau scuze este privit ca un moment de slabiciune pe care nu e bine sa il aratam celor din jur, pentru ca orgoliul nostru ar avea de suferit. Lucrurile nu stau chiar asa. Faptul ca ne recunoastem greselile arata maturitate in gandire, ca suntem dispusi sa invatam din greselile noastre si vrem sa devenim mai buni.
Nimeni nu e perfect. Cu totii avem zile mai proaste, cu totii gresim si avem incidente. Ni se mai intampla sa ne revarsam furia pe cei dragi noua, fara ca ei sa ne fi facut ceva. Astfel, se produce inevitabilul: am ranit sentimentele cuiva. In astfel de situatie, cel mai bun lucru este sa ne cerem scuze si sa explicam ce ne-a determinat sa reactionam in acel mod.
„Scuze” nu trebuie sa fie o vorba in vant. Atunci cand iti ceri scuze realizezi ca ai ranit o persoana, iti pare rau pentru gestul pe care l-ai facut si vrei sa faci ceva pentru ca lucrurile sa revina la normal. Dupa ce ne cerem scuze, avem un sentiment placut pentru ca am facut ceea ce trebuie; atunci cand faci fapte bune te simti si tu mai bun.
Nimeni si nimic nu ne garanteaza daca scuzele noastre vor fi acceptate imediat de cealalta persoana. Trebuie sa aratam ca ne pare rau prin gesturile ce vor urma, nu imediat. Atunci cand suparam sau ranim o persoana, e normal sa nu le treaca supararea imediat, dar putem sa le recastigam increderea prin comportament. Daca v-ati suparat parintii, purtati-va exemplar in casa. Faceti curat fara sa va spuna ei, surprindeti-i cu o ceasca de ceai sau cafea, desenati-le ceva dragut – orice le poate reda zambetul pe buze.
In cazul in care o persoana nu vrea sa va accepte scuzele si voi v-ati purtat exemplar cu ei de cand le-ati gresit, nu trebuie sa le-o luati in nume de rau. Daca nu doresc sa va ierte, e problema lor. Voi ati facut ce ati considerat ca trebuia facut.
A cere scuze inseamna a ne asuma responsabilitate pentru ce am facut. Daca aratati ca va pare rau prin gesturi, nu doar prin vorbe, atunci sunteti pe drumul cel bun pentru a fi iertat. Sunt momente incare trebuie sa ne cerem scuze noua insine. Poate nu am avut grija de noi in ultima vreme – am mancat lucruri nesanatoase, am fost lenesi, am lasat lucrurile pe ultimul moment, nu am gandit inainte sa vorbim…ati prins ideea! La fel ca cei fata de care am gresit, trebuie sa invatam din greseli, sa invatam cum sa (ne) iertam si sa mergem mai departe.