Indiferent cat de bine inveti, cat de frumos te porti, cat de tare te straduiesti, va veni un moment in care vei face o greseala, vei supara pe cineva, vei sparge ceva sau vei face ceva care ii va rani pe cei din jur. A te preface ca nu ai facut nimic rau nu e solutia. Asadar, fie ca recunosti sau nu raul facut, tot tu esti singurul care stie adevarul.
A-ti cere scuze poate parea jenant, dar e un inceput. Ceea ce e cu adevarat dificil este sa demonstrezi ca iti pare rau. Daca ai facut o greseala, fa tot posibilul sa o indrepti. Unele greseli nici nu pot fi indreptate imediat – e nevoie de timp. Insa, in cazul unor mici boacane, un „Imi pare rau” spus din suflet poate fi un inceput, mai ales daca exista si promisiunea ca greseala nu se va mai repeta.
Toti facem greseli din cand in cand. A-ti parea rau si a incerca sa indrepti lucrurile nu e cel mai usor lucru, dar putem invata din greselile noastre si a celor din jur si putem deveni oameni mai buni aratand ca ne pare rau, nu doar zicand asta.
Dupa ce ne-am cerut scuze, persoana careia i-am gresit va alege daca ne accepta sau nu scuzele. Fie totul se termina cu amiabilitate, fie cealalta persoana e prea furioasa sa ierte. In cel de-al doilea caz, nu prea puteti face mare lucru; spuneti ca va pare rau, mergeti mai departe si sperati ca va reveni la sentimente mai bune cu alta ocazie. Cat timp acea persoana vede ca ati invatat din greseala voastra, isi va da seama ca meritati sa fiti iertati.
Incercati un simplu schimb de rol: voi v-ati ierta? Daca raspunsul este nu, il puteti intelege pe cel care nu va poate ierta chiar imediat.
Nu uitati! Scuzele sunt prima caramida, demonstrarea lor este intreaga casa.