Sa cooperam!

Ce este cooperarea?

Cooperarea este atunci cand doi sau mai multi oameni lucreaza impreuna pentru a lua din dificultatea sarcinii. Pentru ca actul cooperarii sa se produca, fiecare persoana trebuie sa fie un membru activ al echipei si sa faca ceea ce a stabilit dinainte.

Cum arata cooperarea?

Daca ar fi sa personificam cooperarea, aceasta ar avea o fata foarte prietenoasa si mereu gata sa le sara in ajutor celor din jurul sau. Oamenii care lucreaza in echipa ar trebui sa aiba toti aceasta fata si ar trebui sa se gaseasca in urmatoarea descriere:

  • Se asculta unii pe celalalti fara sa se intrerupa.
  • Incurajeaza ca toti membrii sa participe la discutie/ proiect si nu exclud pe nimeni.
  • Sunt dispusi sa asculte si sa accepte ideile celorlalti.
  • Se arata dispusi sa-si schimbe frecvent rolul in grup. Spre exemplu, cel care conduce poate sa si urmeze, cu alte ocazii.
  • Recunosc si lauda punctele tari si talentele celorlalti membri.
  • Nu se compara intre ei si discuta problemele cu calm, fiind in acelasi timp foarte respectuosi.
  • Isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce au de facut.
  • Prefera sa tinteasca la succesul grupului, decat la succesul lor personal.

Cum sa fii o persoana cooperanta la scoala

Pentru ca lucrurile sa mearga ca la carte, toata lumea trebuie sa respecte regulamentul intern. Regulile exista pentru a asigura siguranta si starea de bine a celor din comunitate.

Profesorii/ invatatorii impreuna cu copiii din clasa pot face impreuna un regulament personalizat. Astfel, vor avea timp sa discute, sa zica fiecare, pe rand, ce parere are si ce reguli considera ca sunt corecte. In modul acesta, toata lumea se va simti implicata si parerea fiecaruia va fi ascultata.

Impartasiti ideea cooperarii. Vorbeste cu colegii si profesorii despre cum ati putea sa va implicati in ajutarea altor oameni, spre exemplu: sa va oferiti voluntari in curatarea unui parc, donarea de haine si jucarii vechi copiilor mai nevoiasi, ajutarea batranilor cu cumparaturile, sau chiar sa ii ajutati sa treaca strada.

Vorbe intelepte

John Donne, un poet care a trait intre 1572-1631, a spus ca „Nici un om nu este o insula intreaga de sine”. In alte cuvinte, toti depindem unii de altii, ca parte a speciei umane. Cu cat invatam sa cooperam mai eficient, cu atat ne vom infrumuseta vietile.

Data viitoare cand mai faceti parte dintr-o echipa, daruiti-va 100%, chiar daca nu va place tema atat de tare. Cei mai de succes oameni din prezent fac parte dintr-o echipa in care toata lumea munceste impreuna pentru a atinge excelenta.