Pomul cand e mic se indreapta

Inca din momentul in care incep gradinita, copiii incep sa se familiarizeze cu diferite forme si valori morale. Daca vrem sa ii invatam ca Trebuie sa faca ASA si nu ALTFEL, trebuie sa fim precauti si iscusiti.

Copiilor li s-a insuflat dragostea si atentia de natura destul de timpuriu. „Nu arunca mizeria pe jos, ca nu e frumos!” este o abordare delicata prin care ii facem sa intelega ca mediul inconjurator trebuie protejat. Educatia ecologica este o componenta a educatiei multilaterale a copiilor de varsta prescolara si implicit o sarcina de baza a procesului instructiv-educativ din gradinita,prin contributia pe care o aduce la dezvoltarea intelectuala a copilului.

In fata frumusetilor naturii, copilul isi deschide sufletul,devenind deodata mai sincer,mai curat. Se bucura cand vad o floare care are o culoare mai deosebita, un animal cu o forma unica…vor sa se joace sau sa admire acel lucru, astfel atasandu-se de el. Copiii mai intai ajung sa iubeasca natura, apoi sa stie sa o respecte si sa vrea sa o protejeze.

Discutiile cu cei mici despre natura sunt absolut fascinante. Daca cel mic poate sa explice prin propriile sale cuvinte de ce nu e bine sa arunce mizeria pe jos sau sa rupa crengile copacilor, va puteti considera norocos, pentru ca aveti alaturi un iubitor de natura invatat de mic. Explicati-i celui mic ca pasarile sunt pe lumea asta pentru a ne incanta cu melodiile lor unice, iar copacii ne ofera oxigen, fara de care nu am putea respira, si de aceea trebuie sa il respectam. „Nu rup crengile copacului, pentru ca si el are suflet si il doare” este una din cele mai sincere si dulci afirmatii pe care le poate face un copilas. Contactul nemijlocit cu natura faciliteaza intelegerea de catre copii a interdependentei care exista in natura,le formeaza unele reprezentari clare despre un animal sau o planta,despre felul in care omul poate contribui la ocrotirea si protejarea lor.

Implicati-va copilul in activitati ecologice, cum ar fi curatarea padurilor sau plantarea copacilor in orasul sau sectorul in care traiti. Se va simti bine ca a facut o fapta buna si a ajutat si natura pe care au invatat sa o iubeasca de mici. Daca nu are timp sa participe la astfel de manifestatii, incurajati-l sa fie eco acasa prin stingerea luminii sau a calculatorului atunci cand nu le foloseste, sa nu iroseasca apa, sa nu arunce ulei sau mancare in chiuveta si sa invete sa recicleze. Actionati si dumneavoastra la fel, si va va privi ca pe cel mai bun model.

Nu putem da niciodata o lectie prin simple cuvinte, in special copilului. El trebuie sa invete prin experienta.