„Nu vreau sa ma duc la scoala azi!”

Fiecare dintre noi are una din „acele zile” in care nu are chef sa faca ceva anume. Motivele pot varia. Poate te simti obosit pentru ca nu ai avut un somn suficient de odihnitor sau te ingrijoreaza ceva la scoala. Pe de alta parte, probabil motivele pentru care nu vrei sa mergi la scoala au de-a face cu persoanele pe care le poti intalni acolo – fie te-ai certat cu un profesor sau un coleg si ti-e teama sa ii revezi.

Toata lumea spune „Nu vreau sa merg la scoala azi!” – pana si profesorii, fie ca va vine sa credeti sau nu. Multi copii nu vor sa mearga la scoala zile intregi. Aceasta situatie este foarte trista, deoarece prezenta la ore este obligatorie, atat pentru invatarea lucrurilor noi, cat si pentru cunoasterea unor oameni noi care ne pot deveni, ulterior, prieteni. Daca nu vrei sa mergi zile sau saptamani intregi la scoala, e cazul sa discuti cu un adult despre problema aceasta.

Motive pentru care copiii nu vor sa mearga la scoala

Vor sa stea acasa cu mama lor. Am fost martori la cazuri de genul acesta. Copiii vin la scoala in lacrimi, pentru ca stiu ca asta inseamna ca vor fi separati de parintii lor pentru ceva ore bune. Le e teama ca li se va face dor de parinti sau ca parintilor li se va face dor de ei. Daca cei mici sunt la inceput cu gradinita sau cu scoala, poate parea putin cam inspaimantator fara „oamenii lor speciali”.

Grijile ii pot face pe cei mici sa nu vrea sa mearga la scoala. Daca unul dintre parinti sau frati este bolnav acasa, s-ar putea ca cei mici sa nu vrea sa mearga la scoala din cauza grijii celor de acasa. Se simt vinovati ca i-au lasat pe ei acasa, in momentele grele.

Nu au prieteni la scoala. Se pot simti marginalizati in cadrul colectivului, din cauza faptului ca nu si-au facut niciun prieten pana in prezent. Poate sunt intr-un nou oras sau, pur si simplu, o noua scoala si le e greu sa socializeze cu persoane noi. Daca nu reusesc sa comunice cu niciunul dintre colegi, asigurati-l ca profesorii sau invatatorii sunt alaturi de ei pentru rezolvarea acestei probleme sau chiar pentru a le fi prieteni de incredere.

Temele li se par prea grele sau prea usoare.

Pur si simplu nu stiu de ce. Fiecare dintre noi a avut o stare mai proasta pe care nu a putut sa o explice. Cand cei din jurul tau te intreaba de ce te simti intr-un anume fel, nu e nimic in neregula daca raspundeti ca nu stiti. Cand va simtiti in stare sa discutati cu cineva legat de aceasta problema, e bine de stiut ca parintii, profesorii si invatatorii va stau la dispozitie sa va asculte problemele si sa va ajute sa treceti peste.