„Iar mi-a mancat cainele tema!” Yeah, right!:))

Hai sa stabilim un lucru de la bun inceput. Pisicile mananca peste si beau lapte, cainii mananca oase, paine si Chappy, iar hamsterii se infrupta cu nuci si fructe uscate. Niciunul dintre aceste animale nu se delecteaza cu tema la engleza, matematica sau romana. Asa ca scuza asta a devenit la fel de veche precum dinozaurii.

Sunetele pe care le fac copiii atunci cand aud de teme ne duc cu gandul la durere sau foamete. Multi considera ca daca lucreaza la scoala, tema pentru acasa e inutila. Invatatul nu are loc numai la scoala. Trebuie sa priveasca temele ca pe o oportunitate de a consolida ceea ce au facut la clasa si pentru a vedea unde au lacune.

Sa luam in considerare urmatoarea situatie:  o persoana sta in acelasi oras toata viata, are acelasi serviciu si face aceleasi lucruri in fiecare zi. Suna destul de plictisitor, nu?

In ziua de astazi, oamenii isi schimba locurile de munca, se muta in alte orase sau chiar in alte tari ( de cele mai multe ori din cauza locului de munca) si invata in continuu lucruri noi. Pentru a putea face fata tuturor acestor schimbari, oamenii trebuie sa invete lucruri noi, sa le repete si sa isi faca un sistem propriu de invatare. De aceea exista temele in timpul scolii – pentru a ne responsabiliza si ajuta sa ne organizam munca. Daca stim sa rezolvam aceste mici sarcini de lucru, ne va fi mai usor sa ne descurcam cu problemele mai mari pe care le vom intalni in viata.

Cum sa va organizati munca:

  • Daca nu intelegeti o cerinta, intrebati profesorul inainte de a pleca acasa si de a va face tema.
  • Tineti o agenda unde va notati temele si data pana cand trebuie efectuate.
  • Incercati pe cat posibil sa va faceti temele singuri. Puteti sa ii intrebati pe parinti sa va explice, dar nu trebuie ca ei sa va faca efectiv tema. Pana la urma, ei nu vor intra cu voi in sala de curs cand aveti de sustinut un test sau de prezentat o tema sau un proiect.
  • Daca lipsiti la un curs, incercati sa recuperati singur, acasa. In cazul in care nu va descurcati, discutati cu profesorul despre notiunile noi si rugati-l sa va explice pe scurt.
  • Evitati sa faceti prea multe teme in weekend. Pana la urma, aveti nevoie si de odihna si distractie. Incercati sa va dozati munca in zilele de luni pana vineri.

Copiii sunt destul de creativi cand vine vorba de scuze, mai ales cand vine vorba de teme nefacute:

  • Nu stiu unde am lasat caietul de teme. Cred ca l-am pierdut. (De cele mai multe ori acesta apare ca prin minune atunci cand avem o noua lectie sau cand nu s-a dat tema din el)
  • I-am dat tema mamei sa mi-o corecteze si a uitat sa mi-o dea inapoi.
  • Cainele mi-a mancat tema.
  • Fratele meu mai mic s-a jucat cu caietul meu si a rupt pagina cu tema pentru azi.

Lista poate continua. Un sfat prietenesc: in loc sa nascociti tot felul de scuze pentru care nu va faceti tema, mai bine va concentrati pentru a face efectiv tema. Profesorul nu va aprecia creativitatea scuzei voastre, pentru ca, in mod sigur le-a auzit pe toate.

Daca sunteti organizati, constiinciosi si responsabili, nu veti avea nevoie sa recurgeti la scuze de genul asta.