De ce nu obtineti notele pe care le doriti

Data trecuta am scris un articol despre ce fac elevii cu 10 pe linie; banuiesc ca v-ati intrebat „Ei de ce reusesc si eu nu? Si eu am invatat!”. Sunt anumite lucruri pe care le fac acei elevi de nota zece pe care restul lumii le ignora.

Nu invatati in avans. „Ingrasarea porcului in Ajun” nu a ajutat niciodata. Nici pe porc, nici pe noi. Daca ne straduim intr-o saptamana informatia pe care trebuie sa o invatam in 4-5 luni, creierul nostru va ceda si va uita tot de indata ce se apropie examenul/ examinarea pentru care ne-am pregatit. Asadar, nu uitati de cele 15 minute in fiecare zi care va vor scuti de mult stres inainte de termenul limita.

memecram

Nu folositi resursele cele mai bune. Am spus de nenumarate ori cursantilor nostri ca Google translate nu e cea mai buna resursa, mai ales cand vine vorba de o compunere. Nu puteti sa scrieti compunerea in romana, sa ii dati copy si paste in Google translate  si sa spuneti ca asta va e tema. Nu e documentare, e pur si simplu comoditate. Exista dictionare online, dictionare offline si tot felul de aplicatii – orice e mai bun decat Google translate ca prima si unica sursa. Chiar daca traim intr-o era digitala, nu strica niciodata sa avem o carte de gramatica si un dictionar bilingv si unul monolingv.

Nu folositi corect cariocile de tip highlighter. Acest tip de carioci sunt extrem de utile cand vrem sa evidentiem cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le retinem. Avem impresia ca trebuie sa invatam cuvant cu cuvant si ca totul e esential.

Daca manualul vostru arata ca in poza de mai jos, va trebui sa va reganditi metoda de organizare a notitelor:

highlight-in-books

Examenele acopera intreaga materie, dar trebuie sa va obisnuiti sa va selectati informatiile esentiale.

Nu invatati din greseli si teste mai vechi. De obicei, materia se recicleaza de la o luna la alta. Prin urmare, ar trebui sa va uitati ce anume ati gresit la testele anterioare si vedeti daca vi s-au mai lamurit lucrurile de atunci. Putem invata foarte multe din greseli, mai ales daca sunt ale noastre. Puteti sa studiati versiuni vechi ale examenelor si testelor pe care trebuie sa le sustineti pentru a sti la ce va asteptati.