Cum sa va sustineti copilul ingrijorat

Copiii au nevoie de sustinerea parintilor in multe privinte, dar mai ales cand vine vorba de descurcatul in lumea mare si rea care nu va fi la fel de blanda cu ei. Se vor ingrijora, iar motivele lor sunt importante pentru ei, nu conteaza ca sunt unele infime pentru adulti. Fiti empatici cu ei, nu ii judecati pentru ceea ce gandesc si fiti deschisi la minte. Nu ii faceti sa creada ca au o problema, ci dati-le de inteles ca sunteti alaturi de ei si ca le intelegeti grijile.

118217-116550

Invatati-i cum sa se poarte atat cu adultii, cat si cu copiii din jurul lor. Trebuie sa-si priveasca interlocutorul in ochi pentru a da dovada de sinceritate. E bine sa zambeasca, pentru ca un zambet destreseaza cel mai tensionat om si pentru ca…de ce nu? Daca copiii dumneavoastra sunt mai mici, puteti face un mic joc de rol acasa. Nu trebuie sa se intample inainte de un eveniment, ci sa fie o activitate ad-hoc din cand in cand: cum sa purtati atunci cand mergeti la cineva in vizita, cum sa faceti cunostinta cu un nou coleg sau cum sa va faceti prieteni la locul de joaca.

Strong child with muscles drawn on chalkboard in elementary school

Toti copiii au nevoie de incredere in sine, indiferent de situatie, si trebuie sa se poata descurca si fara parinti, mai ales la scoala. Trebuie sa stie cum sa se poarte si in situatii mai dificile, cum ar fi atunci cand unii colegi se iau de ei. Nu vor putea fugi imediat la mama sau la doamna profesoara. Asta nu inseamna ca trebuie sa le mimeze comportamentul celor care se iau de ei, ci sa stie sa aiba incredere in el si sa isi impuna punctul de vedere fara sa fie violenti. Oferiti-i multe ipoteze de genul „Voi ce ati face in situatia …?” pentru a-i pregati pentru situatiile mai dificile cu care se vor confrunta sau cu care s-ar putea confrunta.

Nu trebuie sa va etichetati copiii ca fiind „timizi”. In schimb, laudati-i pentru fiecare data cand si-au iesit din cochilie si au socializat. Amintiti-i cat de frumos a fost cand si-a facut noi prieteni. Faceti-i sa vrea sa retraiasca acele momente si sa se simta confortabil in propria piele.