Cum sa supravietuiti ultimelor saptamani de scoala

Am ajuns sa taiem zilele din calendar si sa visam la vara. Partea mai putin placuta este asteptarea pana la acea perioada. Cum facem fata ultimelor zile de scoala? Mai avem de dat teste, teze sau alte lucrari? Mai exista sanse sa ne marim notele la vreo materie? Cat de pregatiti suntem de BAC, testari nationale sau alte examene?

De invatat nu prea mai e mult, insa marea problema este modul in care ne dozam emotiile si stresul. Faptul ca suntem pregatiti din punct de vedere academic nu ne garanteaza maximul de succes. Trebuie sa fim si pregatiti psihic. Daca suntem panicati, sunt sanse mari sa uitam o buna bucata de informatie, daca nu sa ne blocam cu totul. E usor sa picam si in extrema cealalta – sa nu ne mai pese deloc. Asa apare o stare de apatie care nu e benefica intr-un moment ca acesta. Poate parem calmi, dar apatia nu e sinonima cu calmul.

Ca parinti, trebuie sa fim alaturi de copii in aceste momente, pentru ca am trecut si noi prin asta si ii intelegem. E crucial sa vorbim cu ei privitor la orice ii framanta si sa ii ascultam. Le explicam ca mai au putin, dar ca trebuie sa priveasca aceste teme, teste si proiecte ca pe ceva normal. S-au pregatit o buna bucata de vreme pentru ele si e pacat sa clacheze in ultima clipa.

summer-camp-kids (1)

Planificati impreuna o activitate de vacanta. Pe cat de atragator suna sa leneveasca toata vara si sa se relaxeze dupa un an lung si greu, va trebui sa existe activitati recreative, nu doar somn, desene si mancare. O idee ar fi sa va interesati de diverse tabere; vor avea ocazia sa petreaca timp in natura, sa cunoasca persoane noi, sa lege prietenii si sa invete ceva ce cartile nu ar putea.

De asemenea, ar fi bine sa tina legatura cu prietenii din clasa, fie prin telefon, fie prin retele de socializare. Copiii se schimba in 3 luni de zile; tine de evolutia lor. Pe masura ce cresc sunt mult mai selectivi in ceea ce priveste prieteniile. E bine sa petreaca timp cu colegii/ prietenii si in afara orelor de curs. Pana cand vine marea vacanta, pot povesti despre planuri si sperante, iar asa va trece timpul mai usor.