Invatarea nu e neaparat floare la ureche pentru toti copiii. De aceea, cand vedeti ca cel mic da semne ca nu ar vrea sa isi faca temele sau ca prefera sa se joace in loc sa repete pentru un test, este cazul sa apelati la putina „mita”. Puteti sa ii recompensati si daca au obtinut un rezultat bun si daca si-au imbunatatit rezultatele anterioare.
A-i recompensa prin bani poate fi o idee buna pentru inceput, dar pe termen lung acest plan s-ar putea sa va dezavantajeze. Daca ia o nota buna intr-o perioada in care nu o duceti foarte bine din punct de vedere financiar, s-ar putea sa nu inteleaga situatia si sa „se razbune” fara sa mai dea importanta invatatului. O alternativa ar fi recompensa odata pe luna, sau la doua luni, nu neaparat la fiecare nota buna.
Daca nu vreti sa puneti un pret pe notele obtinute, o alternativa ar fi o sarbatorire a succesului. Fie ca este o masa mai deosebita sau un desert mai special, elevul silitor va trebui sa se simta mandru de performanta sa si sa munceasca in continuare pentru a face o sarbatoare din fiecare mica victorie. Din acel moment va sti ce il asteapta pentru fiecare rezultat bun sau imbunatatit.
Lucrarile cu note mari si-ar putea avea un loc special pe frigider sau puteti crea dumneavoastra un „panou al victoriei” unde puteti pune toate lucrarile sau proiectele mai deosebite.
Recompensarea nu trebuie sa fie neaparat ceva anuntat din timp. I-ati putea face o surpriza copilului dumneavoastra din momentul in care vedeti ca s-a straduit mai mult pentru un anumit test sau a lucrat din greu la un proiect mai dificil. In acest mod, copilul dumneavoastra nu va ajunge sa puna pret pe motivare, ci va vedea ca invatatul in sine este o recompensa.