Creierul si invatarea limbilor straine

Este important ca încă de la vârste fragede, copiii să înveţe o limbă străină şi să o folosească în mod constant, aproape la fel de mult ca pe limba maternă.

Este o prejudecata însă că limbile străine trebuie învățate cât mai devreme, din copilărie. Învățarea timpurie a unei limbi străine într-adevar aduce cu ea numeroase avantaje, însă acestea nu apar doar în rândul copiilor, ci și în cel al adulților. Oamenii de știință americani susțin că învățarea unei limbi străine (indiferent de vârstă) aduce numeroase efecte pozitive asupra creierului uman și a capacităților sale cerebrale. Nu doar americanii, ci și britanicii au ajuns la concluzia că bilingvismul dezvoltă materia cenușie în același fel în care exercițiile fizice întăresc musculatura. Mai mult decât atât, testele cognitive au demonstrat de-a lungul timpului că persoanele care vorbesc în paralel două sau mai multe limbi dezvoltă un coeficient de inteligență superior celorlalte.

brainy_smiley_by_groundh0g-d3bssq0

De exemplu, adulții și oamenii mai în vârstă bilingvi au mintea mult mai ascuţită. Specialiştii americani au analizat capacităţile cognitive ale adulților bilingvi din copilărie,  comparând  un grup echivalent de adulți care nu stăpânesc nicio limbă străină. Cu ajutorul imagististicii prin rezonanţă magnetică (RMN), cercetătorii au constatat că bilingvii îşi folosesc mai eficient creierul, astfel că sunt capabili să treacă mai uşor şi mai repede de la o sarcină la alta şi să le realizeze pe amândouă la fel de bine, spre deosebire de cei care vorbesc o singură limbă. Acest studiu este cu atât mai important cu cât este cunoscut faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, aşa-numita flexibilitate cognitivă se deteriorează. Mai exact, capacitatea creierului de a se adapta la circumstanţe nefamiliare şi neaşteptate scade. De aceea, vârstnicii se descurcă mai greu atunci când se confruntă cu sarcini multiple. Prin urmare, stimularea creierului indiferent de vârstă este importantă pentru sănătatea cerebrală pe termenlung.

Un alt studiu interesant a demonstrat că învățarea unei limbi noi duce la creșterea creierului. Studiul a fost realizat de niște cercetători suedezi pe recruții din cadrul Armatei Suedeze, măsurându-le creierul înainte și după programul de învățare a limbii străine. Studenții care se înscriu în acest program învață limba de dimineață până seara, in fiecare zi a săptămânii, astfel încat în 13 luni de studiu ajung să vorbească fluent în limba respectivă.

languages_0

Cercetătorii au comparat grupul de studenți care învățau zilnic o limbă străină cu un alt grup de la Academie format din studenți care urmau cursuri de medicină sau științe cognitive. Și aceștia la rândul lor studiau la fel de mult. Însă în urma unor scanări RMN înainte și după, rezultatele cercetării au arătat că structura creierului era neschimbată la cei care studiau altceva în loc de limbi străine, însă în cazul studenților care învățau limbi străine, anumite părți ale creierului se schimbaseră, cum ar fi hipocampusul (o parte a creierului care joacă un rol foarte important în navigația spațială și în învățarea de noi informații), crescând în dimensiuni.

În concluzie, învățarea unei limbi străine nu doar că te ajută din punct de vedere profesional, în primul rând te ajută pe tine ca individ, dezvoltându-ți creierul, oferindu-i o memorie mai bună și amplificându-ți atât abilitățile verbale, cât și cele de orientare spațială.