Ce fac elevii cu 10 pe linie

„Probabil in clipa asta studiaza” ar fi un raspuns previzibil. Nici chiar asa, dar cu siguranta au ei un secret pe care nu ni-l impartasesc. Se mai intampla ca unii sa se nasca genii, dar stim cu totii cat de greu e sa faci fata la atatea materii. Chiar daca intelegi ceea ce ti se preda, poate ai nevoie de ajutor la teme, proiecte sau prezentari. Trebuie sa stii sa te motivezi si sa dedici timp si sudoare acestor activitati. Usor de zis, greu de facut. Cum se descurca unii sa se mentina la inaltime in ceea ce priveste notele si buna activitate de la clasa? Cum isi fac lectiile la timp si cum au timp de alte activitati extra-scolare? Simplu: si-au format un obicei de care se tin si il respecta. Nimeni nu a zis ca e simplu, dar este fezabil.

crop380w_how-to-stay-organized-all-semester-long

Inainte de toate, elevii cu 10 pe linie sunt organizati. Nu isi cauta disperati notitele cu o ora inainte de un test sau examen. Nu uita sa isi noteze ce teme au si, implicit, nu uita sa isi faca acele teme. Stiu unde au rechizitele si tot ce tine de organizarea scolara. In al doilea rand, sunt saritori si fac orice li se spune ca e optional. Multi profesori apreciaza acest efort si il recompenseaza printr-o marire de nota/medie bine meritata. Stim ca e greu sa faci teme extra, pe langa cele pe care le-ati primit deja. Daca tratezi aceste teme optionale ca fiind parte din tema obisnuita, nu le vei mai trata cu superficialitate si nici nu le vei ignora vreodata – aceasta este o mentalitate de nota 10. Nu le e frica sa ceara ajutor. Stiu ca nu au de ce sa le fie rusine cand e sa ceara indrumare atunci cand nu stiu ceva. Cand ii ceri ajutorul profesorului, ii dai de inteles ca te intereseaza subiectul si vrei sa fi complet lamurit. Asemenea momente pot cladi respectul profesorului pentru elev.

smart-dog-Top-of-the-class_myZXT_r

Elevilor de nota 10 nu le trebuie un test ca sa ii motiveze sa invete – ei stiu ca invatarea in ajunul unui test nu ii ajuta sa acumuleze cine stie ce informatie. Ei vor sa invete, nu sa toceasca; nu invata tot ca sa aiba ce uita, ci isi dozeaza inteligent timpul si informatia. Isi fac liste, isi iau notite si isi pun intrebari. Pun totul sub semnul indoielii si se documenteaza sa vada ce e corect si ce e gresit. Isi fac temele atunci cand trebuie si nu lasa sa se acumuleze prea multe pentru ultima suta de metri.

Pe principiul „pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese”, elevii de nota 10 stiu cand e timpul sa ia o pauza si sa se bucure de lumea din jurul lor. Sunt optimisti si realizeaza ca daca te plangi ca ai multe teme de facut, acestea nu vor disparea cu fiecare oftat.