Alfabetizarea si invatarea noastra de zi cu zi

Profesorii, prietenii, bunicii si parintii va sfatuiesc mereu sa le cititi copiilor dumneavoastra pentru a grabi alfabetizarea si a-i invata cuvinte si expresii noi in fiecare zi. Poate nu aveti timp sa cititi povesti in fiecare zi; si e de inteles. Exista si alte moduri prin care puteti adauga mici momente de lectura in timpul zilei, iar copiii le vor gasi utile. Fara sa ii presati, le puteti arata ca cititul este util si distractiv.

6a00d8341ca8a653ef0120a8a2bde4970b

Daca mergeti la comparaturi impreuna, rugati-i pe ei sa va citeasca lista si dumneavoastra sa mergeti sa luati ce trebuie. Daca nu stiu sa citeasca, scrieti lista cu litere de tipar si rugati-i sa gaseasca cuvantul corespunzator pe cutii sau pungi in supermarket.

Etichetati tot ce se poate eticheta prin casa. In primul rand, nu vor spune niciodata „da-mi lucrul ala de pe chestia aia”. In al doilea rand, vor trata acest lucru ca pe o provocare personala. Dupa ce reusesc sa citeasca un cuvant simplu, cum ar fi „masa”, vor putea sa il spuna pe litere sau sa spuna care e prima, a doua litera etc. Cand iesiti la un restaurant, puneti-i sa isi dea seama care este toaleta fetelor si care e cea a baietilor. Invatati-i sa se obisnuiasca cu semnele cele mai des intalnite pe strada, prin scoli sau locuri publice. Intrebati-i din cand in cand ce inseamna, ca sa vedeti daca au fost atenti cand le-ati explicat.

LMID-1097

Exista diverse seturi de litere magnetice pentru a forma cuvinte pe care apoi sa le citeasca. Dupa ce trece aceasta perioada, puteti continua cu seturi de cuvinte magnetice. Va fi o adevarata placere sa invete sa citeasca prin aceasta metoda, mai ales pentru ca o va trata ca pe un joc.

Dupa atata „antrenament”, cei mici va vor intreba constant cum se citesc anumite cuvinte de pe magazine. E bine ca se arata interesati, dar trebuie sa ii lasati pe ei macar sa incerce sa il citeasca, iar apoi sa le spuneti cum ar trebui sa pronunte.