… pentru ca ne e menit sa ascultam de 2 ori mai mult decat vorbim. Ascultarea atenta ne dezvolta gandirea critica si ne „ascute” atentia. In pregatirea copiilor pentru examenele Cambridge, sau orice test de verificare a cunostintelor, punem mare accent si pe partea de Listening. Ascultand un vorbitor nativ al limbii, e mai usor sa ne familiarizam cu limbajul si sa incepem sa gandim in engleza, nu sa traducem fiecare cuvant pe care il auzim.
In orice examen de listening sunt multe lucruri pe care le puteti face pentru a va pregati in prealabil chiar dinainte ca profesorul sa dea drumul inregistrarii. Nu trebuie sa va ganditi ca la probele de Listening nu aveti nevoie de pregatire pentru ca totul se intampla pe loc. Ideea de baza este sa fiti calmi in ziua examenului si sa va dedicati 100% activitatii pe care o efectuati.
Cititul cerintei e un pas foarte important intr-o activitate de listening. Daca nu stiti ce aveti de facut, cum veti mai stii sa faceti acel lucru? Orice minut dinaintea exercitiului de listening e valoros si trebuie sa il folositi in avantajul vostru. Cititi intrebarile cu grija si subliniati informatia cheie din acestea. Daca exista mai multe variante de raspuns, cititi-le pe toate cu atentie si daca acele raspunsuri includ vreun numar sau vreo data, spuneti-le in gand pentru a le identifica atunci cand vor aparea in inregistrare. In cazul in care variantele de raspuns sunt poze, ganditi-va cum le-ati descrie voi, cu cuvintele voastre, pentru a va ajuta sa prindeti cuvintele cheie din inregistrare.
Daca observati ca aveti ceva cunostinte legate de subiectul despre care urmeaza sa ascultati, acest lucru va va fi de mare folos, chiar daca stiti aceasta informatie doar in limba materna. Cunoscand si placand subiectul, a gandi in engleza nu va fi o problema atat de mare. Cautati intotdeauna indicii care sa va ajute sa faceti predictii despre ceea ce veti asculta. Preziceti cat mai mult pentru ca atunci cand veti asculta, sa vi se confirme sau nu predictiile.
Fiti constienti ca veti asculta mai multe voci si persoanele pe care le veti asculta in inregistrare vor avea accente diferite, asa ca nu trebuie sa intrati in panica atunci cand auziti o noua persoana. Fiti atenti la CE ascultati. Este un interviu? Cate persoane vorbesc? E un monolog? Daca este un interviu, sunt multe sanse ca intrebarile voastre de pe hartie sa fie cele ale intervievatorului. Daca nu intelegeti un cuvant, nu va panicati! Asociati-l contextului si, intr-un final, veti intelege ce a insemnat.
In ziua examenului, fiti relaxati si atenti. Se numeste Listening cu un scop. Tineti energia si cheful de vorba pentru partea de speaking. Va urma un articol tratand si aceasta tema, cat de curand.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.