Retelele de socializare – bune sau nebune?

„Ce de treaba am azi! N-am timp sa fac nimic! Ia sa vedem ce mai e nou pe Facebook!”…suna cunoscut? Nu vrem sa facem ceva, dar cautam orice alt lucru sa ne distraga de la activitatea pe care o aveam initial, iar site-uri precum Facebook, Youtube, Hi5 sau Twitter mananca mai mult timp decat promitem sa le alocam. „Doar 5 minute” se transforma in cel putin jumatate de ora, iar prioritatile devin de mult uitate.

La inceput a fost hi5-ul, iar toata lumea era innebunita sa primeasca „five-uri”, „comment-uri” sau cadouri pe pagina lor. Cel mai recent si cel mai popular dintre toate este celebrul Facebook care a ajuns la 800 de milioane de utilizatori. Aproape toata lumea are cont, iar cand textul „N-am Facebook” primeste priviri la fel de sceptice ca si „Nu detin un televizor”. „Am venit de la scoala”–Like! , „Mananc chips-uri” –Like! Uneori ne si suparam cand prietenii nu ne dau like la ceea ce postam si ajungem sa o luam personal.

Facebook si restul retelelor de socializare au si partile lor bune, dar nu trebuiesa ne cladim viata in jurul lor. Noi am existat inaintea lor! E important sa evem simtul masurii cand stam pe Facebook, Twitter, Hi5 sau myspace (daca cineva inca il mai foloseste). Cand spunem ca stam doar 5 minute, atunci sa ne tinem de asta si sa folosim retelele de socializare cu masura.

Copiii care folosesc retele de socializare unde le apare si poza trebuie sa aiba mare grija ce fel de poze posteaza. Niciun parinte nu ar vrea sa stie ca fiul sau fiica sa are poze compromitatoare pe intrenet care i-ar putea crea probleme. E bine ca parintii sa comunice cu cei mici in legatura cu aceste profiluri online si sa ii protejeze de pericolele pe care le pot intampina pe internet, cum ar fi hartuirea sau abuzul de incredere. Multi copii nu stiu sa seteze setarile de confidentialitate ale profilului lor din reteaua de socializare. Cel mai bine e ca parintii sa vorbeasca cu copiii despre retelele acestea de socializare si sa ii monitorizeze pe cat posibil. Informatii personale cum ar fi adresa sau numarul de telefon nu au ce cauta in profilele retelelor de socializare.

Retelele de socializare sunt utile pentru a tine legatura mai usor cu prietenii sau rudele, dar excesul de Facebook sau hi5 n-a facut bine nimanui. In mod ironic, retelele de socializare ne-au facut mai antisociali. Timpul pe care-l petreceti zilnic pe hi5, twitter sau Facebook poate fi petrecut alaturi de prietenii reali, fata in fata.

Nu-i asa ca e ironic ca ati citit articolul acesta de pe Facebook? N-am zis ca n-are si avantaje:)