Puneti-va memoria la treaba!

Memoria noastra este ca o baza de date a unui calculator. Memoria poate gasi lucruri  numai daca acestea au fost stocate – datele trebuie sa fie introduse si salvate inainte de a fi gasite. Putem „stoca” fapte, mirosuri, gusturi, senzatii, ceea ce vedem si chiar si sentimente.

A va folosi memoria este similar cu a stoca documente in diverse fisiere dintr-un calculator pentru a le putea gasi atunci cand mai aveti nevoie de ele. Daca nu stocati cum trebuie lucrurile, le stocati unde nu trebuie sau v-ati uita parola, veti intra in panica si nimic nu va decurge asa cum v-ati planificat.

420887_f520

Memoria noastra are trei parti:

Memoria automata, la care nici macar nu va ganditi. Creierul este responsabil sa aiba grija de tot corpul si nevoile sale; asadar, respirati, inima voastra bate si toate organele isi fac treaba fara sa ii aduceti voi aminte corpului.

Memoria de termen scurt seamana cu acele fisiere pe care le folositi des sau la care lucrati in momentul actual.

Memoria de termen lung poate fi reprezentata de lucrurile pe care le arhivati in computer. Nu trebuie sa le folositi tot timpul, dar stiti unde sunt atunci cand aveti nevoie de ele (asta daca tineti minte unde le-ati stocat).

memory

Creierul nostru pare a fi un organ miraculos. Recunoasterea unui miros, a unui gust sau a unui sunet pare sa se produca in mod automat. Uneori cand auzim sau mirosim ceva cunoscut si, in mod automat, ne apare in memorie momentul in care am mirosit sau auzit acel lucru in trecut. Poate fi o melodie care va aminteste de cineva sau de ceva anume. Poate fi mirosul florilor pe care le-ati avut in jurul vostru la o nunta sau un alt eveniment de genul acesta. De asemenea, e foarte amuzant cum de stim refrenul de la „Gangman style”, care e in coreana, dar niciodata nu ne vine asa natural in minte teorema lui Thales (probabil pentru ca nu ne aduce aminte de nimic sau nu a fost suficient de mediatizata).