Timpul pentru joaca!

Joaca inseamna distractie si e o buna metoda de recreere. Se poate imparti in mai multe categorii:

  • De explorare. Din moment ce bebelusul se poate misca dintr-un loc in altul, e gata sa exploreze lumea privind, cercetand, atingand, gustand, mirosind si ascultand.
  • Fizica. E genul de joaca unde esti foarte activ din punct de vedere fizic – sarit, alergat, aruncat, prins etc.
  • De creat. Pictatul, desenatul, construitul sau scrisul propriilor povesti reprezinta moduri de a fi creativ.
  • De imaginat. V-ati intrebat vreodata cum ar fi daca pisicile ar zbura, pasarile ar latra sau ursii ar mieuna? Imaginatia dezvolta inteligenta si alunga plictiseala.
  • De socializare. Jucandu-se impreuna, cei mici isi fac noi prieteni si descopera pasiuni comune cu ceilalti copii.

De ce joaca este importanta

Jucandu-se, copiii invata foarte multe despre ei si despre lumea care ii inconjoara. Aceasta este perioada si varsta la care cei mici trebuie sa invete cum sa se bucure de lucrurile marunte in viata.

Joaca de-a doctorul, de-a invatatorul, de-a dentistul sau orice alt lucru care i-ar putea speria, ii va ajuta sa faca fata acestor situatii cand va fi cazul.

Lovitul mingii, alergatul sau orice alt sport sunt moduri de a-i invata pe cei mici sa faca fata situatiilor de stres cu care se pot confrunta. Furia poate fi revarsata mai usor (si mai sanatos) intr-un sport sau o activitate fizica mai intensa. Mai bine lovesc mingea decat sa loveasca o persoana.

Cand se joaca cu alti copii, cei mici invata despre respect, urmarea regulilor, munca in echipa si ajutorul reciproc. De asemenea, le arata cum pot face parte dintr-un grup si ca trebuie sa isi respecte drepturile si responsabilitatile fiecaruia.

Joaca nu trebuie sa ii faca pe copii sa devina violenti. De cele mai multe ori, e recomandat ca un adult sa fie prin preajma atunci cand cei mici au o activitate recreativa in desfasurare.

Copiii au nevoie de timp sa se joace singuri si, respectiv, cu alti copii. Uneori e bine sa citesti o carte si sa te pierzi singur in poveste, pe cand alteori e bine sa iesi cu un grup de copii/ prieteni afara si sa va jucati in aer liber.

Cat suntem adulti ne e greu sa ne gasim timp pentru joaca, asa ca trebuie sa profitati cat puteti de copilarie.