„Intr-o zi, capra cheama iezii de pe-afara si le zice :
– Dragii mamei copilasi ! Eu ma duc in padure ca sa mai duc ceva de-a mancarii. Dar voi, incuieti usa dupa mine, ascultati unul de altul, si sa nu cumva sa deschideti pana ce nu-ti auzi glasul meu. Cand voi veni eu, am sa va dau de stire, ca sa ma cunoasteti, si am sa va spun asa :
Povestea celor trei iezi care nu aveau voie sa deshida usa lupului i-a facut mereu pe parintii si bunicii nostri sa ne invete valoroasa lectie „Nu vorbi cu strainii”. A le citi povestea e mult mai eficient decat a le spune direct „Nu vorbi cu strainii pentru ca asa e bine”. Important e ca cei mici sa invete de ce nu e bine printr-o poveste moralizatoare si interesanta decat prin reguli impuse care le intra pe o ureche si le ies pe alta.
Regula aceasta nu se aplica numai pe strada, in metrou sau autobuz. Copiii ar trebui sa se pazeasca si in mediul online, pentru ca de cele mai multe ori, persoana cu care vorbim pe internet este cineva complet diferit. De asemenea, niciodata, dar niciodata nu trebuie sa le trimita strainilor fotografii! Chiar daca au impresia ca vorbesc cu o fata de 12 ani, nu au cum sa stie ca la celalalt capat al conversatiei se afla un barbat de 50 de ani cu intentii…sa zicem „necurate”.
Cand copiii sunt ceva mai maricei, e bine sa le faceti o mica „lectie” de comportament in mediul online. Incurajati-l sa va spuna pe ce site-uri are conturi, daca a cunoscut pe cineva nou pe internet si cereti-i cat mai multe detalii despre aceasta persoana. Rugati-l sa nu divulge prea multe informatii personale sau sa publice poze pe care le-ar putea regreta mai tarziu, pentru ca nu stie cum persoana cealalta se poate folosi de aceste lucruri.
Iata cateva reclame promovand siguranta in mediul online. Priviti-le impreuna cu copilul dumneavoastra si discutati despre ceea ce inseamna pericolele interactionarii cu strainii pe internet.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4w4_Hrwh2XI]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DZ_f7yOAzPU&feature=related]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Asahg03unyI&feature=related]
Asadar, copiii trebuie sa inteleaga cat mai devreme ca sunt situatii in lumea reala sau virtuala care pot fi periculoase pentru ei. Si ce este mai important, sa stie ca au alaturi niste parinti care ii sustin neconditionat si pe care pot conta, ca sa ii invete cum sa traiasca in siguranta in aceasta lume mare. Numai astfel ei pot creste cu adevarat increzatori si se pot afla in siguranta. Si in mod sigur, vor stii sa nu ii raspunda la usa lupului cel rau!