Lucruri pe care sa nu i le spuneti niciodata copilului dumneavoastra

Cu siguranta stiti sa nu folositi fraze de genul „Stai sa vina tata acasa si o sa vezi tu ce patesti…” sau „Ce n-as da sa te porti mai mult ca sora ta” cu copilul dumneavoastra. Exista, insa, mai multe fraze care ar trebui evitate si care nu pot fi atat de evidente la inceput:

1. „Bravo!”

Daca spuneti aceasta lauda de fiecare data cand copilul dumneavoastra invata ceva nou, va deveni dependent de aprobarea dumneavoastra si va face ceva nou sa va faca pe plac, in loc sa se bazeze pe motivatia lor. Pastrati laudele pentru cand e cu adevarata nevoie de ele si incercati sa va legati de lucruri concrete.  In loc sa ii spuneti „Ai facut o treaba buna!”, explicati-i ca v-a placut ceva mai exact. Spre exemplu, „Mi-a placut cum ai colaborat cu Alex si Maria. Ati facut o echipa foarte buna si sunt convins/a ca veti lua nota maxima.”

resized_philosoraptor-meme-generator-if-practice-makes-perfect-but-nobody-perfect-why-practice-219daf

2. „Repetitia e mama invataturii.”

E adevarat ca abilitatile copilului vor deveni mult mai bune pe masura ce repeta, insa aceasta afirmatie ii da de inteles ca oricat de mult ar munci pentru ceva, va exista mereu o presiune asupra sa. Copilul prinde ideea ca nu a lucrat suficient si ca atata timp cat face greseli nu va reusi niciodata. In ritmul acesta va intelege ca nu va fi niciodata cel mai bun in ceea ce face. O alta zicala demoralizatoare pentru copil mai poate fi „Omul cat traieste invata”. Reactia fireasca a copilului va fi „Dar niciodata nu o sa ma opresc din invatat”? Alternativa este sa ii laudati progresul, nu destinatia. Se va simti mandru de evolutia sa.

Your-Child-Got-Hurt-Your-Watch

3. „Esti bine!” 

Cand copilul cade si se loveste, primul instict al dumneavoastra este sa-l asigurati ca e bine si ca totul e in regula. Simpla afirmatie „Esti bine!” atunci cand copilul plange de durere poate inrautati situatia. Ceea ce trebuie sa faceti e sa il invatati cum sa faca fata emotiilor pe care le traieste in acele clipe, nu sa va purtati ca si cum durerea nu exista. Luati-l in brate si spuneti-i ca ii intelegeti suferinta : „A fost o cazatura urata”, apoi intrebati-l daca are nevoie de un bandaj sau de vreo compresa sau poate un pupic (sau poate chiar toate).

piggy-bank

4. „Nu ne permitem!”

E usor sa folositi aceasta replica atunci cand copilul isi doreste o noua jucarie  fara vreo ocazie speciala. Daca faceti totusi asta, transmiteti meajul ca nu va descurcati cu finantele. Acest lucru poate sa ii sperie pe copii, avand in vedere ca are impresia ca adultii au totul planificat si stiu sa faca fata oricarei situatii. In plus, daca vreodata faceti o achizitie mai costisitoare pentru casa, va poate spune la un moment dat „Parca nu aveai bani pentru jucarie, dar pentru asta ai avut?” si situatia poate fi jenanta. In schimb, puteti spuneti-i: „Nu il cumparam acum pentru ca deocamdata strangem bani pentru ceva mult mai important”. Daca discutia persista, aveti ocazia oportuna de a discuta despre bani, cum se fac si cum se impart.