Joaca reprezinta o piesa importanta in cresterea copilului si, pe langa acest beneficiu, ii si distreaza. Puii de animale invata, prin lupte in joaca, despre ce ii asteapta in viata de adult. Copiii invata despre lumea care ii inconjoara prin joaca.
O parte importanta a jocului este joaca cu parintii, pentru care cei din urma ar trebui sa isi gaseasca timp in fiecare zi pentru aceasta activitate. Sigur, o jucarie de ultima generatie poate fi distractiva si copiii isi pot ocupa timpul cu asta, dar timpul petrecut cu parintii nu poate fi cumparat. Situatia asta ma duce cu gandul la o mica poveste despre cum timpul nu inseamna mereu bani – cel putin nu timpul pretios:
– Tati, intreba copilul de 5 ani, cat castigi tu pe ora?
– Ce intrebare! Ia du-te la culcare si lasa-ma, veni raspunsul de la un tata obosit ai imbufnat.
– Te rog, tati, spune-mi!
– Copile, nici macar mamei tale nu-i spun asa ceva! Dar, ca sa ma lasi in pace, afla ca sunt platit cu 5 lei pe ora.
– Tata, daca te rog frumos, imi dai si mie 2 lei?
Tatal deveni chiar iritat.
– Deci pentru asta ai vrut tu sa afli! Sterge-o repede la culcare, m-ai suparat.
Copilul facu ochii mari, apoi lasa capul in piept si se duse la culcare. Tatal a avut insa timp sa observe lacrimile mari şi expresia durerii de pe fata sa. “Daca vrea sa-si cumpere ceva? Daca avea nevoie de bani? Daca…?” Se duse incet in camera copilului si puse pe marginea patului 2 lei. Copilul sari in sus, se uita la bani, apoi scoase de sub perna inca 3 lei si striga fericit: “Uite, acum am 5 lei!” “Aha, pustanule, ia zi repede, ce vrei sa-ti cumperi de ma santajezi cu lacrimile tale?” “Tata, raspunse copilul oftand, imi vinzi si mie o ora din timpul tau?”
De ce e joaca importanta? Nevoia de a se juca este una din cele mai puternice pe care le are copilul in timpul cresterii sale. Este o modalitate de a mima traitul in lumea asta pe care vor urma sa o descopere pe pielea lor. Joaca cladeste relatii si copiii descopera noi prieteni – in pauza de joaca de la cresa sau gradinita. Jocul de rol ii pregateste pentru situatii reale care vor surveni in viata lor la un moment dat: cum sa reactioneze si cum sa le faca fata.
Sa nu uitam, joaca este distractiva si copiii se joaca pentru ca le place. Ei nu stiu ca invata, asa ca ar trebui sa ii lasam sa se bucure de moment si sa participam si noi in jocul lor, cat mai des posibil.