Despre povesti grozave si povestitori pe masura

Scurt chestionar:

Intrebarea 1: Ce fel de pantof si-a pierdut Cenusareasa cand a fugit de la bal?

Intrebarea 2: Cum calculam aria cercului?

Intrebarea 3: Cu cine s-a intalnit Scufita Rosie in padure in drum spre casa bunicii?

Intrebarea 4: Care este radicalul lui 225?

Daca ati fost siguri pe raspunsurile dumneavoastra la intrebarile 1 si 3 si ati ezitat la la 2 si 4, inseamna ca povestile copilariei nu v-au parasit memoria, in ciuda faptului ca nu le-ati mai repetat de ani buni. Formulele matematice se mai uita, chiar daca am lucrat cu ele de nenumarate ori in scoala. Imaginea rochiei Cenusaresei si a cosului cu bunatati al Scufitei Rosii pentru bunica sunt imprimate in mintea noastra inca din copilarie.

Povestile grozave fac o promisiune: promit un final fericit, o salvare sau o scurtatura. E suficient sa auzim o poveste grozava o singura data si am si retinut-o. Cei trei purcelusi, Punguta cu doi bani, Alba ca Zapada si cei sapte pitici sunt doar cateva dintre basmele pe care le putem spune si asculta la infinit fara urma de plictiseala.

Copiii vor cere sa li se spuna aceeasi poveste de doua sau trei ori intr-o singura seara, nu neaparat pentru ca vor sa amane ora de culcare, ci pentru ca vor sa simta ca au puterea de a spune ce urmeaza in poveste. Lor le place sa va ajute si sa va completeze in timp ce le spuneti povestea. O poveste buna este completata de teatralitatea povestitorului. Povestitorul este cel care da suflet povestii si care poate sa-si puna amprenta personala asupra sa.

A fi povestitor a ajuns sa fie o profesie in unele tari. Jan Blake este un exemplu de maestru in acest domeniu. Ea a imbinat o poveste buna cu o punere in scena si mai buna. Urmatorul filmulet nu mai are nevoie de niciun comentariu:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=YKLZ_9mPaNI&feature=related]

Cand le veti spune celor mici o poveste, intrati in pielea fiecarui personaj. Cu siguranta, veti deveni povestitorul preferat al celor mici daca imbinati o poveste grozava cu o interpretare pe masura. Cine stie? Poate cu tehnica potrivita, puteti face o poveste grozava explicand de ce radicalul lui 225 este 15 si de ce aria cercului este
A = pi cdot r^2 = frac{pi cdot d^2}{4} .

 

Pana la stapanirea acelei tehnici, mult spor in teatralizarea Scufitei Rosii si a altor povesti nemuritoare!