Cand v-ati complimentat ultima oara copilul?

Cum va simtiti cand cineva va face un compliment ca le plac pantofii vostri, felul in care gatiti sau ca ati facut vreo treaba buna? E un sentiment frumos. Dar cum va simtiti atunci cand cineva drag va face un compliment? Nu va simtiti bine, va simtiti grozav! Sa vedeti ca parintii, bunicii sau prietenii vostri va lauda pentru ceva ce ati facut e o adevarata bucurie. Cele mai bune complimente sunt cele pentru implicare, perseverenta si dedicare. Niciodata nu strica sa le spuneti din cand in cand cat de frumosi / chipesi sunt, cat de puternici sau buni la suflet sunt si ce fiinte incredibile sunt ei!

Mother-helping-daughter-with-homework

Complimentati caracterul si buna purtarea lor. Copiii trebuie sa invete diferenta dintre bine si rau. Atunci cand copiii dau dovada de integritate, bunatate, incredere si respect pentru altii este cazul sa le aratati aprecierea pe care le-o purtati. Povestiti-le cat de important este sa ai un astfel de caracter si cum sunteti cei mai norocosi parinti sa aveti copii cu asemenea calitati. Vor aprecia complimentul sincer si vor continua sa aiba asemenea comportament pentru a primi din nou aceste aprecieri. E foarte usor sa spuneti ce calitati nemaipomenite au altii fix atunci cand se intampla ca proprii copii sa calce stramb. Nu asteptati sa se intample ceva rau pentru a-i spune cum ar trebui sa fie. In schimb, amintiti-i din cand in cand lucruri simple: „Stiu ca nu iti spun asta des, dar esti formidabil si apreciez foarte mult felul in care vorbesti si te porti cu bunicii tai.”

Complimentati calitatea muncii lor si efortul pe care il depun, chiar daca rezultatul nu e mereu cel scontat. „Faptul ca vrei sa ma ajuti ma bucura enorm!”, „Ce curate sunt vasele! Si cat de frumos le-ai aranjat!” sunt niste complimente care ii vor aduce zambetul pe buze; o treaba bine facuta este mereu demna de a fi observata.

compliment-people-quote

Complimentati-i atunci cand reusesc sa faca ceva nou pentru ei. „Ai facut progrese mari la engleza semestrul acesta! Nu e de mirare, avand in vedere cat ai invatat si ai repetat in ultima vreme.” Un compliment spus la momentul potrivit are darul de a-ti lumina intreaga zi.

Complimentati-le prietenii. Fie ca spuneti asta de fata cu ei sau despre ei atunci cand nu sunt in preajma, spuneti-le lucruri frumoase despre cei din anturajul lor. Le da incredere in ei ca stiu sa isi aleaga oamenii cu care sa-si petreaca timpul si carora sa li se destainuie.