Baietii si emotiile

In filme, tipul macho reprezinta un ideal la care aspira multi baieti. In realitate, un macho nu exista in stare pura – e doar o masca purtata in anumite situatii. Un barbat adevarat stie cum sa isi dozeze emotiile, stie ca fetele nu sunt topite dupa o atitudine indiferenta, sfidatoare sau misogina. Baietii buni stiu cum si cand sa se exteriorizeze si cum sa se poarte in diferite situatii. Un baiat bun stie ca expresia „Barbatii nu plang niciodata” este complet gresita si ca un adevarat om (nu neaparat barbat) nu e de piatra si isi arata emotiile la momentul potrivit.

Daca fiul dumneavoastra se simte trist si ii vine sa planga, nu e recomandat sa ii spuneti „Tine-o pentru tine!”, pentru ca asa se va invata sa isi ascunda emotiile si sentimentele. La polul opus, daca fetele simt nevoia sa se exteriorizeze, acestea sunt incurajate sa planga, sa aiba mereu o batisata sau servetele la ele si sa planga linistite. Fetele vor fi mereu consolate, intelese si linistite. Pot plange mereu pe umarul mamei si mai ales al tatei. Daca un baiat ar face asta, ar fi privit ca fiind slab de inger si cei din jurul lui l-ar ridiculiza. Rezultatul: baietii vor invata sa isi ascunda orice fel de traire si-si vor refula tristetea. Le va fi mai greu sa fie empatici si sa inteleaga prin ce trec cei din jurul lor.

c4590eea3d0813c5a8d48f8cd8a7a99d

Ce puteti face:

Vorbiti cu el! Trageti-l de limba fara sa sariti pe el cu 1000 de intrebari. Porniti de la o simpla observatie si lasati conversatia sa decurga natural. „Pari suparat. Sa stii ca sunt aici pentru tine daca te pot ajuta cu ceva”. Daca nu spune nimic, aduceti aminte de asta peste ceva vreme. Puteti spune ca sunteti ingrijorati ca s-ar putea sa se fi intamplat ceva la scoala. S-ar putea sa va spuna ca scoala i se pare plictisitoare sau ca profesorii ii dau prea multe teme. Nu il certati ca nu isi organizeaza timpul cum trebuie. Constientizati greutatile prin care trece si oferiti-va ajutorul acolo unde puteti si unde este cazul. Fiul dumneavoastra va intelege ca sunteti de partea lui si ca nu il veti certa, asa ca este sigur pentru el sa se exteriorizeze in fata dumneavoastra.

father-child-talking-Dollarphotoclub_74730399

Ajutati-l sa gaseasca solutii. Sa ii facem sa vorbeasca despre ce simt e un lucru, dar sa inteleaga ca aceasta tristete nu dispare asa usor… e o alta poveste! Baietii tind sa se concentreze mai mult pe problema. Rolul parintelui este sa ii invete pe copii toate ca emotiile pe care le pot trai nu trec atat de repede. Daca, spre exemplu, iubesti pe cineva si va certati o data, asta nu inseamna ca iubirea dispare. Sentimentul de suparare e doar temporar, iar pana la ura mai e… Reciproca este si ea valabila.

Baietii sunt, de regula, mult mai impulsivi. Probabil din cauza refularii atator emotii si trairi, nu stiu cum sa reactioneze intr-un mod mai rational. Cand aveti ocazia, stati de vorba cu ei despre ce simt in momentele in care au izbucnit – fara suparari, fara sa ii judecati si fara sa ii intrerupeti. De asemenea, aratati-le ca e perfect normal sa ne exteriorizam, cat timp suntem si deschisi sa discutam cu cineva despre aceste emotii.