Productivitatea nu creste in copaci; daca ar creste, ar trebui sa ne planificam o zi in care sa mergem sa o culegem. Ideea principala a productivitatii este ca trebuie sa ne facem un obicei din a ne planifica activitatile pe care le avem de facut. Persoanele produtive urmeaza un set de reguli simple care le pun ordine in viata.
Isi planifica zilnic ce au de facut
Oamenii productivi isi rezerva 5-10 minute in fiecare dimineata pentru a gandi ce au de facut in decursul zilei sau a saptamanii. Un astfel de plan va inlatura eventuala panica ce ar putea aparea pe la mijlocul zilei, respectiv al saptamanii.
Rezolva micile probleme imediat ce apar
Daca o problema necesita mai putin de 5 minute pentru a fi rezolvata, apucati-va de ea imediat. O persoana productiva nu isi va nota in agenda lucrurile marunte care au rezolvare instanta. Trebuie sa lase loc pentru problemele adevarate, nu maruntisuri.
Stiu ce este prioritar
Chiar daca ne organizam bine-bine, se mai intampla sa nu ne ajunga timpul pentru toate lucrurile pe care ni le-am propus ca le facem. O persoana productiva va sti care ii sunt prioritatile si va face ce are de facut in ordinea importantei. Daca o activitate necesita mai mult timp si poate fi amanata, nu e nicio problema. Mai bine facem un lucru bun si complet maine, decat jumatate si prost azi, pe ultima suta de metri.
Isi planifica activitatile in functie de stilul lor de viata
Daca suntem obisnuiti sa ne notam in agenda ce avem de facut, nu o sa o aruncam pe geam cand descoperim vreo aplicatie de organizare. Totul tine de obisnuinta. De asemenea, daca sunteti nedespartiti de telefonul mobil si v-ati gasit aplicatia care va face viata mai usoara, agenda va deveni inutila.
Oamenii productivi stiu cand sa ia pauze
Dupa zicala „Pauzele mici si dese – cheia marilor succese”, munca de dimineata pana seara nu este deloc productiva. Creierul va obosi si munca va fi una robotica. Pauzele regulate pentru apa, mancare si miscare sunt foarte bune si ajuta productivitatea.
Se bucura de ce a mers bine, in loc sa se strezeze de ce nu a mers deloc
Ca multe alte lucruri in viata, productivitatea cere o atitudine pozitiva. Nu trebuie niciodata sa va stresati ca nu ati facut suficient. Stresul nu face niciodata bine. Mai bine faceti cateva lucruri bune decat toate lucrurile pe jumatate. Nu neglijati odihna si nu va axati non-stop pe munca.
Un lucru important de tinut minte e ca oamenii productivi nu se nasc, ci se formeaza.