Minciuni si minciunele

Aproape toata lumea spune minciuni din cand in cand dintr-o varietate de motive. Unele dintre ele ar fi sa evite sa raneasca pe cineva drag sau pentru a scapa dintr-o situatie stanjenitoare. Si copiii au motivele lor pentru care nu spun mereu adevarul. Cand cei mici nu spun adevarul, parintii se supara ca au fost mintiti, dar trec cu vederea motivele pentru care copilul a ales sa minta. E important sa intelegeti motivele acestea inainte de a reactiona la minciuna.

Intelegerea adevarului de catre copii are mare legatura cu modul in care s-au dezvoltat in cresterea lor. Pentru copiii cu varsta de pana in trei ani, minciunile nu au niciun fel de valoare. Sunt la varsta la care nu inteleg ca gandirea trebuie sa fie ceva personal, care trebuie tinut pentru ei. Spun tot ce gandesc sau, din contra, nu spun nimic, crezand ca parintii le pot citi gandurile. Intre trei si patru ani, copiii au o imaginatie foarte bogata si doresc sa transpuna ceea ce stiu ei despre lume prin mici „povesti” inventate. Pot da vina pe un prieten de la gradinita pe care, cel mai probabil, nu il cunoasteti si asa sunt absolviti de orice vina. E usor sa spuna „E vina lui X sau a lui Y” decat sa isi asume vina. Primul lor gand cand ar spune adevarul este ca vor fi certati.

Cand sunt in primii 2 ani de scoala, copiii prefera sa nu spuna nimic ce i-ar putea supara pe parinti. Astfel, daca adevarul este unul opus imaginii lor de scolarei impecabili, considera ca e mai bine sa il ascunda. Dupa varsta de 9 ani, copiii invata diferenta dintre adevar si minciuna, real si fantastic (Mos Craciun, Iepurasul de Pasti si Zana Maseluta) si cea dintre bine si rau.

Ce minciuni si minciunele spun copiii?

Cand sunt mici si spun lucruri neadevarate, copiii nici nu realizeaza unde gresesc, deoarece nu inteleg notiunea de adevar sau minciuna. Atunci cand invata despre minciuni, le folosesc pentru a se proteja pe ei, pe cei dragi lor sau, pur si simplu, pentru a evita o cearta. E posibil sa vrea sa isi impresioneze prietenii sau colegii la scoala si spun ca parintii le-au cumparat o jucarie foarte speciala sau foarte scumpa. Uneori spun mici minciunele pentru a aduce la viata ceva ce si-ar dori sa se intample. Spre exemplu, „Tatal meu ma duce mereu la meciuri”.

Adolescentii simt nevoia de a tine unele lucruri din viata lor privata si de a nu impartasi prea multe parintilor. Daca parintii pun prea multe intrebari, adolescentii se vor simti nevoiti sa minta pentru a-si proteja intimitatea.

Cand e in regula sa spuna copiii minciuni?

Bine, nu e in regula sa mintim niciodata, dar exista momente in care nu e chiar OK sa spuna absolut tot ceea ce gandesc. Minciunile albe sunt utile atunci cand trebuie sa fie politicosi si sa nu raneasca sentimentele cuiva. Astfel de exemple ar fi: „Multumesc mult pentru cadou” atunci cand primesc ceva ce nu le place sau sa multumeasca pentru mancarea primita, chiar daca nu le place.

E bine sa ii invatam pe cei mici ca nu e o idee buna sa spunem ca uram ceva sau nu ne place. Daca invata un cuvant nou, nu se vor sfii sa il foloseasca in orice circumstanta.