La ce sa ne asteptam de la prescolarii nostri

Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand ne antrenam prescolarii pentru ce au sa invete: alfabetul, numaratul si ridicarea mainii cand au de pus o intrebare. Ceea ce nu ar trebui sa omitem niciodata sunt bunele maniere.

Avand in vedere ca va petrece urmatorii cel putin 12 ani intr-o comuniune cu alti copii, copilul va trebui sa aiba baza fundamentala pentru buna purtare: incredere in sine, bun simt, respect si consideratie pentru cei din jur, tact si flexibilitate. Doar ca nu trebuie sa ii invatati toate aceste calitati dintr-o data. Bunele maniere trebuie sa fie introduse una cate una, bazandu-se pe dezvoltarea cognitiva a copilului. La varsta aceasta, memoria prescolarilor incepe sa se imbunatateasca si e indicat sa se familiarizeze cu conceptul viitorului, pentru a putea anticipa rezultatele comportamentului sau, sa lucreze la autocontrol si sa invete ce sunt gratificatiile ulterioare, nebazandu-se numai pe cele instante.

good-manners

Prescolarii intra in contact cu din ce in ce mai multi oameni din afara familiei. Prin urmare, vor putea pune in aplicare tot ce au invatat de la parinti in materie de bune maniere. Cand copiii pun intrebarea ”De ce trebuie sa fiu bun cu cei din jur?”, explicati-le ca bunele maniere ii fac pe oameni sa se simta bine, iar atunci cand se simt bine datorita noua, ne simtim si noi bine. Oferiti-i copilului dvs. exemple concrete de cand cineva s-a purtat frumos cu el, pentru a lamuri si mai bine acest aspect.

Lucrati la partea de comunicare si profitati ca in ziua de azi copiii invata sa vorbeasca mai repede ca oricand. De aceea, e bine sa fie maestri ai comunicarii in ceea pe priveste expresiile ”multumesc”, ”te rog”, ”cu placere” si ”scuza-ma”. Adultii cu care vor intra in contact la gradinita si, ulterior, la scoala vor fi impresionati de politetea pe care rar o mai intalnesc. Manierele nu se opresc la comunicare. Invatati-i cum anume trebuie sa se poarte si la masa. Cel mai bun mod este prin puterea exemplului si prin luarea mesei impreuna.

CD_1727

Tineti minte insa ca in aceasta perioada sentimentul empatiei nu este inca dezvoltat. Asadar, nu va asteptati ca celor mici sa le para rau de cineva atunci cand acea persoana este in suferinta sau sa se puna in locul lor pentru o clipa. Copiilor le va fi greu sa inteleaga de ce unii oameni nu au ce au ei sau de ce sufera din cauza acestor lipsuri. Totusi, prin expunerea unor exemple pertinente si prin a-i invata sa imparta din ceea ce au si altor copii, ii ajutati pe prescolari sa evolueze. Vor invata ca, desi sunt importanti, nu trebuie considerati buricul pamantului. Si acesta e un prim pas in a invata bunele maniere.