Increderea in sine e data de cat de mult suntem acceptati, iubiti si apreciati de cei din jurul nostru, dar si de catre noi insine. Cei care au incredere in fortele lor reusesc sa duca la bun sfarsit tot ce isi propun deoarece pun mare valoare pe succesele lor si isi cunosc adevarata valoare. Pe cealalta parte se afla pesimistii care spun din start ca nu vor reusi si ca nimeni nu ii va accepta vreodata asa cum sunt.
Cu totii am avut probleme cu increderea in sine cel putin o data in viata – in special in perioada adolescentei, cand suntem intr-o continua cautare de sine si vrem sa stim care e locul nostru in aceasta lume. E bine ca imaginea noastra de sine se schimba cu timpul. Asadar, daca simtiti ca stima de sine nu arata prea bine acum, aveti timp sa „lucrati” la acest aspect.
Stima de sine afecteaza modul in care te simti, modul in care relationezi cu alti oameni si cum accepti provocarile din viata ta. Oamenii care au incredere scazuta in ei au impresia ca oricine e mai bun decat ei. O astfel de gandire nu poate decat sa ne imbolnaveasca. Daca ai o atitudine negativa despre tine, atunci lucrul acesta se va vedea in tot ceea ce incerci sa faci. Spre exemplu, daca ai un test la scoala si pornesti de la premiza „Oricum o sa iau nota mica”, probabil asta se va intampla. Daca o tii tot asa, sansele de a te imbolnavi vor creste considerabil.
Unele persoane apeleaza la texte precum „Nu sunt bun de nimic”,”Sunt urat/a si prost/proasta” pentru a strani reactiile celor din jurul lor si pentru a cersi complimente. Persoanele negative fac oamenii sa nu se apropie de ei. Nimeni nu vrea sa stea langa persoane foarte pesimiste. Unul dintre motive ar fi ca atitudinea lor este molipsitoare si le pot transmite prietenilor lor aceasta energie negativa.
Negativistii pot fi recunoscuti astfel:
Oamenii cu incredere scazuta in ei nu incearca noi lucruri de teama esecului. Ei pur si simplu stau si astepata ca lucrurile sa li se intample, fara sa ia atitudine si sa faca ceva in sensul acesta.
Pentru negativisti am un sfat foarte important. Acultati-va cand dati discursul „nu sunt suficient de bun pentru lumea asta”. Fiti atenti la modul cum va puneti singuri la pamant cu aceste vorbe si incercati sa scoateti toate „nu”-urile din gandirea voastra.
Fiti schimbarea pe care vreti sa o vedeti!