Invatatul, bata-l vina!

„Copilul meu nu mai invata!”, „Doamna profesoara ne-a invatat/ nu ne-a invatat cutare lucru!”, „Invatati! Invatati! Invatati!”

Verbul „a invata” poate fi interpretat de fiecare cum isi doreste. Unii vad actul invatarii in felul urmator: citesc lectia, eventual cu voce tare si apoi incearca sa reproduca ceea ce au citit. Asta este ceea ce odata numeam noi „tocit”. Se mai intampla uneori sa duca manualul sau caietul unui coleg de clasa si sa ii spuna „Asculta-ma!” apoi sa turuie lectia fara sa respire, iar daca se intampla sa se incurce la un cuvant, o virgula sau un an, sa se blocheze. E de la sine inteles ca aceasta nu e invatare. Informatia va disparea in ziua urmatoare pentru ca nu a fost „instalata” cum trebuie in „softul” numit creier.

nqu8ubgmadim5tktxcn1

Temele parca sunt mai utile (sa indraznesc sa spun si „distractive”?) pentru ca macar faci ceva care iti pune creierul la treaba – scrii, citesti, rezolvi probleme etc. Daca pur si simplu citesti, fara sa subliniezi informatia utila, sa sintetizezi sau sa iti pui intrebari legate de ceea ce citesti, cu siguranta nu vei asimila mare lucru. Poate esti genul de persoana care invata mai eficient daca faci parte dintr-un grup de studiu, sau poate esti genul care se descurca mai bine atunci cand ai totul organizat cu culori, biletele si notite.  Oricum ar fi, trebuie sa afli care e stilul de invatare care te reprezinta. Un ajutor ar fi acest quiz care te poate indruma pe drumul invatarii. Invatatul nu trebuie sa fie ceva pe care sa il urati si de care sa va fie teama. Faceti glume cu informatiile pe care le-ati invatat sau adaptati-le la glumele pe care le stiti deja. Va veti distra si poate o sa va vina in minte gluma voastra in miez de examen/ lectie.

learning-2

Nu stati prea comod. Daca invatati in pat, cu o ceasca de ceai alaturi, exista slabe sanse sa asimilati cum trebuie informatia. Invatatul nu trebuie sa fie chiar cel mai relaxant lucru din lume, dar nici cel mai stresant. Mintea voastra trebuie sa fie alerta atunci cand invatati, asa ca nu ii dati ocazia sa se odihneasca atunci cand trebuie sa fie treaza. Pe de alta parte, somnul nu trebuie neglijat. O minte odihnita este una care va lucra mai eficient.

Child-Teaching-Stuffed-Animals

Daca vreti sa stiti ca ati inteles cum trebuie un lucru, incercati sa-l explicati si altora. Daca reusiti sa ii invatati pe altii care se pregatesc pentru acelasi examen/ test, inseamna ca si voi sunteti pregatiti!