Chiar dacă nu prea ai făcut asta la orele de engleză din școală, ți se va cere cu siguranță, atunci când aplici pentru studii mai departe, să te prezinți pe tine și planurile tale printr-un eseu motivațional. Mai ales dacă îți dorești să studiezi sau să faci practică într-o limbă străină. În articolul de mai jos găsești îndrumări, expresii utile și un model de eseu motivațional în engleză, pe care le poți folosi să te ajute în redactarea propriului tău text atrăgător!
Eseul motivațional, sau letter of motivation, este acel text pe care îl scrii pentru a însoți CV-ul tău atunci când aplici pentru ceva: o formă de învățământ superior, un program de formare sau specializare, o poziție de voluntariat sau într-un ONG. Este ceea ce ar trebui să facă diferența dintre tine și alți candidați, să ofere celui ce are privilegiul să aleagă o imagine despre motivația ta de a te alătura instituției la care el lucrează, dar și o imagine asupra stilului și personalității tale. Pratic, eseul spune de ce ești candidatul perfect pe care ar trebui să îl aleagă. Nu trebuie confundat cu Cover letter, care însoțește CV-ul tău atunci când vrei să te angajezi la un job plătit.
Atunci când candidații pentru un loc (de studii, sau pentru un post din cele descrise mai sus) nu sunt aleși pe criteriul concursului sau al mediei obținute, ți se cere de obicei un portofoliu, CV și eseu motivațional. Adică, teoretic, atunci când PERSOANA contează cel puțin la fel de mult ca și STUDIILE sau performanțele anterioare.
Astfel de instituții resping criteriile fixe și imuabile (cum ar fi locul ocupat prin concurs) în favoarea celor mai flexibile – vor să aleagă oameni pe care să îi vadă determinați să învețe sau să lucreze, pasionați de domeniu. Și mai ales, oameni cu care să considere ei că pot lucra, că pot colabora fructuos pe viitor. Persoane a căror muncă în cadrul instituției prezic ei că va avea rezultate frumoase.
Tocmai fiindcă este atât de important, eseul motivațional este evitat de mulți dintre tineri. Care preferă să caute un model pe net și să evite să își pună gândurile pe hârtie (sau pe ecran). Până la urmă, primul lucru care ne vine în minte, ca răspuns la întrebarea: De ce dorești să studiezi la Universitatea noastră? Ar fi Simt o mare pasiune să merg la facultate ca să nu mor de foame în viitor.
Pare obvious. Toată lumea din an merge la facultate. Daaar, dacă mai stai câteva minute să te gândești, nu e chiar așa. De fapt, ți-ar plăcea o anume facultate, în interiorul tău știi că e toată diferența din lume dacă vei fi admis acolo sau la o alta. Și există niște motive, lucruri care te atrag, lucruri despre care știi că le-ai face bine, sau că ai asculta informația de la cursuri absorbit. Exact acele motive și legătura lor cu viața ta de până acum trebuie formulate și evidențiate în scrisoarea de motivație.
Un eseu motivațional în limba engleză trebuie să înceapă cu datele de contact ale celui care aplică.
To: University / Faculty Name
First Name Last Name
Personal email
Phone Number
Relevant Social Media Accounts
Ulterior, îți poți structura eseul motivațional în două feluri: stilul clasic, cu 3 paragrafe mari (introducere, cuprins, încheiere), recomandat dacă vrei ca eseul tău să semene mai mult cu o poveste. Sau poți alege modelul mai fragmentat, cu 5-7 paragrafe mai mici, spațiate, dacă dorești să ai o abordare mai pragmatică și mai centrată pe fapte.
În acest caz, introducerea va cuprinde informații personale (nume, eventual ce ai absolvit până acum), informații despre unde / pentru ce aplici (program, poziție în cadrul programului) și de ce dorești să aplici acolo. Studiile din cadrul liceului de profil… sau cursurile de… (Robotică, antreprenoriat, etc) și concursurile la care ai participat ți-au trezit interesul pentru… (programul la care aplici).
Cuprinsul va spune povestea evoluției tale profesionale (cum și ce cursuri ai avut până acum, eventuale concursuri sau activități sau voluntariate relevante pentru programul în cauză). Cum crezi că te-ar ajuta și dezvolta acel program și, important, care este de fapt scopul tău final profesional. Menționează cât de multe fapte concrete în favoarea ta poți, utilizează procente, studii, cifre.
Încheierea – sau concluzia – ar trebui să treacă în revistă planuri de viitor, să mulțumească cititorului pentru lecturarea eseului și de obicei se încheie prin exprimarea convingerii că vei fi un membru de valoare al instituției pentru care aplici.
Introducerea ar trebui să cuprindă aceleași puncte de mai sus. Structurarea eseului motivațional în mai multe paragrafe te ajută dacă vrei să menționezi mai multe aspecte sau experiențe din sfere diferite (studii, practică în cadrul unei companii, voluntariat, etc). Poți include și un exemplu personal (stilul epifania: descrierea momentului sau perioadei anume când ți-ai dat seama ce vrei să faci în continuare / cât de important este să continui să te specializezi în domeniu).
În cadrul eseului tău motivațional, caută să atingi indirect toate cerințele care au fost menționate în anunțul – ofertă. Se cere lucru la proiecte și studii de cercetare? Menționează că ai alege oricând o noapte în care să ai privilegiul de a fi inclus într-un studiu de echipă în acest domeniu mai degrabă decât o banală noapte în oraș. Se cere o anumită medie obținută la Bacalaureat? Asigură-te că notezi media obținută de tine, cu accent pe notele individuale la acele materii care contează pentru viitoarele studii. Se cere experiență de voluntariat anterioară? Menționează astfel de experiențe sau altele similare care să denote dorința ta de implicare în general.
De asemenea, informează-te exact, dacă poți, cine este acea persoană care recrutează și adresează-i-te direct. Abordează neapărat și sfera valorilor instituției la care aplici și explică în ce fel se aliniază propriile tale valori la standardele lor.
Un eseu motivațional bun nu trebuie să depășească o pagină. Poate că descoperi că ai multe de spus, dar le poți povesti ulterior, peste ani, la un pahar de vin celor ce îți vor fi devenit colegi. În stadiul de recrutare, trebuie să dai dovadă de echilibru și cumpătare și să eviți cuvintele și informațiile irelevante, parantezele și explicațiile prea lungi. Unele universități, cum ar fi ASE, propun o structură clară prin intermediul unor documente publice care să te ghideze.
Iată câteva expresii în limba engleză din care te poți inspira pentru scrierea eseului tău motivațional:
I would like to point out …. .
During my two years of volunteer work, I initiated extensive improvements that resulted in… / I came to understand…
I possess the right combination of …. skills to be an asset to your institution.
I understand the value of ….
I have a very strong interest in .…
My experience has taught me how to .…
I would appreciate the opportunity to enhance my skills and knowledge through this program.
I would welcome the opportunity to contribute to the University’s projects and programs.
I believe that my skill-set perfectly matches your requirements.
I look forward to hearing from you.
Thank you for your time and consideration.
My CV contains additional information on ….
Dar nu uita esențialul: eseul este despre tine, trebuie să fie al tău și ca atare, scris de tine însuți. Orice model va fi perceput ca atare – ca fiind plagiat – și denotă lipsă de încredere în sine și de implicare.
Dacă ajungi în poziția de a scrie un eseu motivațional în engleză, înseamnă că planurile tale includ studii superioare sau postuniversitare, practică sau voluntariat într-un mediu în care se va folosi engleza. În acest caz, asigură-te înainte de a începe că ai un nivel potrivit de limbă în acest sens (de obicei se cere minimum B2, ideal C1 sau C2). Apelează la cursuri suplimentare pentru nivelul dorit de tine, pentru a fi capabil atât să înțelegi cu ușurință limba engleză scrisă și vorbită, nivel avansat, dar și să o produci – să conversezi fluent și să poți scrie texte academice bune.
Oricum, pentru a accede ușor la programe în limbi străine, este necesar să ai o certificare internațională de limba engleză, cum ar fi examenul Cambridge B2 First, sau C1 Advanced sau C2 Proficiency. Acest lucru evită stresul suplimentar pe care l-ar aduce susținerea unui test la unitatea respectivă, în perioada admiterii și nu în ultimul rând, îți dă încredere în tine că vei face față cu succes noului rol din viața ta!
Sursa foto: Pexels