Cum sa scrieti un eseu bun

Nu esti scriitor daca ai o penita, la fel cum nu esti croitor daca ai o foarfeca. A avea instrumentul scrisului (in cazul zilelor noastre, un laptop sau un computer), nu inseamna ca esti urmatorul Eminescu; poate esti, cine stie? Totul tine de chemarea pe care o ai si de munca pe care esti dispus sa o depui pentru a obtine rezultatul dorit. Pe de alta parte, scrisul poate sa fie foarte simplu, daca ai o schema pe care s-o urmezi. Majoritatea eseurilor sunt impartite in cinci paragrafe: un paragraf de introducere, 3 paragrafe de dezvoltare (cuprins) si un paragraf de incheiere. Formula aceasta (pe care o putem numi formula 5P) este una usor de tinut minte de scriitor si foarte usor de urmarit pentru cititor.

Introducerea are scopul de a prezenta unghiul de abordare si de a capta atentia cititorului. De aceea e foarte important sa incepeti cu o fraza care sa ramana in memorie foarte usor. Fie incepeti cu informatii concrete din studii, de genul „Trei din patru doctori sustin ca…”. E foarte important ca tema eseului sa va placa, altfel va fi o munca obositoare si probabil facuta in scarba. Daca exista posibilitatea de a va alege tema, fiti siguri ca va intereseaza. Un sfat este sa nu folositi diateza pasiva; cand stim cine a facut actiunea, suntem mai interesati. De asemenea, evitati sa folositi persoana I; incercati sa vorbiti in termeni generali ca sa nu creada ca acest eseu este depre voi.

essay

Paragrafele de dezvoltare au ca scop sa dea mai multe informatii despre ce s-a mentionat in introducere. Exista 3 paragrafe de dezvoltare, dupa cum am spus la inceput. Acestea pot fi puse intr-o ordine cronologica. Primul paragraf trebuie sa foloseasca cel mai puternic argument, iar un paragraf in care se citeaza ceva de genul „dupa exemplul lui George Washington…” este destul de evaziv. Nu stim la ce aspect se refera acest exemplu – ne referim la anii lui ca si presedinte sau la ce facea in copilarie. Treaba scriitorului este sa prezinte o imagine pe care sa o „vizualizeze” cititorul.

Cuvintele si expresiile de legatura sunt foarte importante si incheaga foarte frumos un eseu.

140e4fe3fa6b5183aeaa62b1cb51765b

Concluzia. Desi este la sfarsitul eseului, concluzia nu trebuie neglijata si facuta rapid doar pentru a scapa de ea. O concluzie eficienta face o aluzie la fraza de inceput care i-a captat atentia cititorului, pentru a avea o structura de tip „cerc inchis”. De asemenea, concluzia poate sa fie un scurt rezumat a ceea ce s-a discutat in paragrafele de dezvoltare. Cat timp sunt semne clare ca s-a ajuns la o concluzie, paragraful a fost construit corect.