Daca aveti mai mult de un copil, sansele ca acestia sa intre intr-o rivalitate sunt foarte mari. Micile conflicte sau certurile nevinovate nu sunt ceva ingrijorator, dar trebuie sa aveti grija ca certurile sa nu se transforme in „razboaie”. Parintii pot opri sau reduce certurile dintre copii asigurandu-se ca fiecare copil se simte iubit, inteles si apreciat in mod egal.
Un set de reguli clare si obiceiurile sanatoase pot fi de mare ajutor. Parintii trebuie sa puna piciorul in prag inainte ca situatia sa se agraveze si ca cineva sa fie ranit.
Discutiile (in contradictoriu) dintre frati si surori sunt o modalitate prin care acestia invata cum sa fie cinstiti, sa ii respecte pe ceilalti si sa rezolve diferentele dintre ei. A avea argumente solide fara a rani sentimentele cuiva este o deprindere ce ii va ajuta in relatiile viitoare.
Copiii se pot „lupta” pentru atentia si dragostea parintilor. Se pot simti gelosi atunci cand vad ca pareti sa aveti mai mult timp pentru un copil sau ca il tratati pe celalalt mai bine decat pe ei. Aceasta gelozie poate persista pana la maturitate. Copiii se pot certa atunci cand sunt furiosi, raniti sau tratati necorespunzator. Unii copii se cearta mai rau in functie de temperament, varsta sau pentru ca inca nu stiu cum sa rezolve conflictele, deci nu sunt suficient de maturi. Ei ajung sa se certe din ce in ce mai rar pe masura ce inainteaza in varsta si intra in contact cu alti oameni si situatii in care vor invata cum sa se comporte.
Cum pot reduce parintii conflictele intre copii
Copiii vor sa simta ca sunt implicati in ceva si ca ceea ce fac ei este important si pentru dumneavoastra. Fiti alaturi de ei si pastrati o atitudine pozitiva care sa ii inspire si pe ei.