Cum sa nu trimitem e-mailuri care ar fi tratate ca spam

Cine nu uraste sa primeasca e-mailuri in folderul de SPAM? Le tratam ca pe niste gunoaie de care abia asteptam sa scapam. Le stergem inainte sa le citim. Daca acest scenariu vi se pare cunoscut, cu certitudine nu v-ar placea ca un e-mail de-al vostru sa fie tratat ca spam si sa nu fie citit de destinatar.

  • E foarte important sa se introduca un SUBJECT scurt, clar si concis. Majoritatea e-mailurilor de tip spam nu au subiect sau au unul foarte lung. Unele e-mailuri au optiunea de auto-stergere pentru cele care nu contin subiect. De asemenea, evitati sa puneti in SUBJECT ceva de genul : salut, buna/ hello, hi, ajutor/help. De regula, aceste subiecte activeaza filtrele de spam si e-mailurile sunt sterse automat.
  • Folositi caracterele potrivite atat pentru scrierea subiectului, cat si pentru textul e-mailului. Atat un subiect cu toate literele mari, cat si unul cu toate literele mici da impresia de spam. De asemenea, mai poate da dovada de lene sau de faptul ca nu stiti sa scrieti – niciuna din aceste doua constituind un avantaj pentru voi.
  • Asigurati-va ca numele vostru sau cel putin o adresa de mail care nu e dubioasa apare in casuta expeditorului. Daca numele vostru e scris cu litere mici sau sunt doar initiale, e semn ca ati putea fi spammer.
  • Evitati sa faceti scrisul foarte colorat, sa folositi logo-uri sau un fundal pentru e-mail. Nici citatele sau pozele nu sunt o idee buna. E-mailurile nu reprezinta un desen animat, important e ca informatia sa ajunga clar la destinatar, fara briz-brizuri care l-ar putea distrage de la mesajul original.
  • Acestea fiind spuse, e bine sa va verificati folderul Spam pentru a fi siguri ca nu ati ratat nici voi, la randul vostru, un e-mail important.

Comunicati clar, profesionist si corect. Veti fi apreciat pentru profesionalism si pentru claritatea voastra.