Concursurile, intrecerile si jocurile in echipa au fost mereu pe placul copiiilor. Nu numai ca le mentine vie atentia si ii distreaza, dar le dezvolta si spiritul competitiv. Toata lumea vrea sa castige. Multi parinti isi invata copiii ca trebuie sa fie cei mai buni si ca trebuie sa aiba rezultate stralucite la orice activitate. Nu multi parinti ii invata pe cei mici ca nu poti castiga intotdeauna, si ca e important sa stii sa si pierzi.
Daca i-ati cumparat copilului dumneavoastra un nou joc pe calculator sau consola, rugati-l sa va invete sa jucati pentru a putea concura cu el. Nu-l lasati intotdeauna sa castige. Daca se supara si spune „E un joc stupid! Nu mai vreau sa mai joc!”, atunci e bine sa-l incurajati ca mereu va exista si data viitoare si ca sunteti sigur ca atunci va castiga! Copiii trebuie sa invete ca a castiga un joc nu e totul. Important este sa stie sa respecte regulile si sa joace corect.
Felicitati-l cand echipa sa castiga meciul de baschet, fotbal sau tenis, dar laudati fair play-ul cand au iesit pe locul doi. Important este cum a jucat, nu ca a pierdut. Nici macar sa nu mentionati verbul „ai pierdut”. Il puteti inlocui cu „te-ai straduit”, „ai luptat”, „felicitari pentru locul al doilea”. Amintiti-i cat de stransa a fost competitia si ca e un lucru admirabil ca a ajuns pana aici. Puneti-l sa-i felicite atat pe coechipierii sai, cat si pe adversari pentru un joc bun. Toata lumea il va admira pentru maturitatea si capacitatea sa de a accepta o infrangere cu fruntea sus.
Daca si dumneavoastra ati facut parte dintr-o echipa sau un club, impartasiti-i copilului dumneavoastra din experienta proprie. Aratati-i ca nu este singurul care a trecut printr-o infrangere. Explicati-i ca si dumneavoastra v-ati simtit uneori dezamagit de esecuri, dar asta nu v-a oprit din joc niciodata, pentru ca iubeati ceea ce faceati. Pasiunea este mult mai importanta decat victoria. Important e sa nu se dea niciodata batut si sa continue sa joace pentru ca ii place.
Laudati-l cand castiga, dar si cand stie sa accepte o infrangere! Important este sa discutati impreuna de ce a fost infrant. Motivele pot varia. Fie nu a dat tot ce avea mai bun, fie a avut o zi mai proasta sau putin ghinion. Dezbateti toate aceste posibilitati cu copilul dumneavoastra si aratati-i ca il tratati ca pe un adult cu probleme serioase si ca tot ce e important pentru el, este important si pentru dumneavoastra.
Niciodata nu pierdem cat timp ne pastram curajul de a continua!