Indiferent de cat de frustrante sunt temele pentru copilul dumneavoastra, trebuie sa fie de la sine inteles ca sunt o realitate a vietii de scolar de acum inainte. Copiii trebuie pregatiti pentru ce are sa se intample urmatoarea zi la scoala. Trebuie sa proceseze ce anume s-a discutat la clasa, sa reflecteze asupra notiunilor si sa verifice daca au inteles. Copiii devin usor frustrati si-si pierd interesul fata de teme foarte repede.
Il puteti ajuta. Puteti fi un antrenor personal al temelor copilului dumneavoastra.
Daca ii explicati de la bun inceput ce are de facut, puneti o fundatie solida pentru grija fata de teme pe viitor. Are nevoie de indrumari, dar e foarte important sa isi faca singur temele. Tema pentru acasa ii este data copilului, nu parintelui (sau mai multor membri). Parintii trebuie sa inceapa sa le dea independenta inca de pe acum, sa vada cum se descurca copiii fara ajutorul lor.
Incercati sa stabiliti un fel de rutina. Are nevoie de o pauza dupa cursuri sau se apuca imediat de teme? Stabiliti ce fel de program i se potriveste copilului dumneavoastra si tineti-va de acel program. Daca sunteti constanti cu totii, trecerea de la o activitate la alta sau distragerea atentiei vor putea fi evitate. In privinta organizarii spatiului de studiu, gasiti-l pe cel potrivit copilului dumneavoastra. In timp ce unii prefera un loc linisit, altora le prieste putin zgomot. Cat timp ii ajuta sa isi faca treaba, nu ar trebui sa fie o problema.
Il puteti ajuta sa inteleaga cerinta exercitiului, dar apoi lasati-l sa se descurce singur in completarea sa. Uitati-va peste ce a facut si atrageti-i atentia asupra greselilor, dar lasati-l sa si le corecteze singur. Nu fiti profesorul sau de acasa. Temele nu trebuie sa fie ceva nou pe care il invata separat, ci o consolidare a ceea ce s-a invatat la scoala. Parintii nu stiu cum s-au predat notiunile la clasa si profesorii nu vor sti ce anume a inteles copilul si ce nu.