O vorba spunea ca poti judeca oamenii dupa modul in care se poarta cu animalele. Viitorul nostru sta in copiii nostri. Ne dorim sa educam oameni cu dragoste de animale si cu responsabilitati bine stabilite inca din primii ani de viata. Copiii au nevoie de contactul cu animalele din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi faptul ca un animalut de casa i-ar putea responsabiliza pe cei mici, in acelasi timp oferindu-le o relatie de prietenie de nezdruncinat. Vor invata sa aiba grija de el, sa il plimbe si sa il hraneasca.
A avea grija de un animal de companie nu este chiar floare la ureche si implica foarte multe responsabilitati atat din partea parintelui, cat si din partea copilului. Primul lucru pe care trebuie sa il luati in considerare este cel de ordin igienic. Cel mic trebuie sa stie ca dupa ce s-a jucat cu pisicuta sau catelul e obligatoriu sa se spele pe maini.
Pentru copiii singuri la parinti, un caine este animalul de companie perfect. Va avea un partener de joaca mereu plin de viata si dispus sa se joace oricand. Cel mic va invata o lectie importante despre loialitate si grija. Avand un caine, copilul isi poate face o multime de alti prieteni (si ei posesori de catei), poate participa la expozitii canine sau la programe de dresaj. Copilul isi poate descoperi astfel o pasiune sau chiar o vocatie pentru intreaga viata. Nu se stie niciodata!
Inca dinainte sa implineasca un an de viata, cei mici pot face diferenta dintre animalutele de plus si cele adevarate. Tot ce se poate misca independent si ce are o fata blanda sau haioasa atrage imediat atentia copiilor. Prin ingrijirea unui animal de companie – fie ca este vorba de o pisica, un caine, un papagal sau hamster – cei mici deprind simtul raspunderii si respectul fata de cei din jur. Specialistii afirma ca este benefic pentru un copil sa aiba in preajma un animal de companie mai ales dupa varsta de sapte ani. Dupa aceasta varsta un copil poate avea grija de animalul de companie, poate iesi cu acesta la plimbare, il poate hrani sau spala, iar toate acestea il fac pe copil sa devina mai responsabil, mai atent la cei din jur.
Data viitoare cand va ganditi daca merita sa ii luati celui mic un animal de casa, ganditi-va si la cat de mult il ajuta in dezvoltarea sa emotionala.