Cand vine vorba de o noua gradinita, atat parintii cat si copiii se ingrijoreaza din diverse motive. Chiar daca la inceput sunt entuziasmati ca isi vor face prieteni noi, stresul poate aparea din diverse motive. Ceea ce pot face parintii este sa pastreze o atitudinte pozitiva si sa se arate mereu entuziasmati de scoala si toate activitatile pe care le are si le va avea micutul lor.
Grija 1: Nu se va adapta unui loc strain.
Daca merge la o gradinita noua si are emotii, il puteti linisti vizitand gradinita inainte. Poate sta de vorba cu doamna/domnisoara educatoare care ii va povesti mai multe despre ce vor face la ore. Daca cel mic vede ca parintele se intelege bine cu educatorul, va avea incredere ca e pe maini bune.
Grija 2: Se va panica atunci cand e timpul sa plec.
Puteti sa vorbiti cate in luna si in stele despre cat de dragut e la gradinita, dar atunci cand vine timpul sa va luati la revedere sunt sanse sa inceapa sa planga. Repetati despartirile si acasa, ca pe o mica piesa de teatru, ca cel mic sa inteleaga cand anume e timpul sa va luati la revedere si cum anume decurge ritualul. Fie ca e vorba de 2 pupicuri pe obraz si apoi un batut de palma sau de o simpla imbratisare, cel mic va intelege ca e timpul ca mami sau tati sa plece si el sa ramana la gradi.
Grija 3: Nu-si va face noi prieteni.
Impartitul si joaca in grup sunt foarte importante in gradinita si au un rol important in dezvoltarea interpersonala a copiilor. Copiii mai timizi au nevoie de incurajari in plus fata de colegii lor mai sprinteni, dar toata lumea este inclusa in orice fel de joaca. Inainte sa mearga la gradinita, asigurati-va ca a mai avut contact cu copiii la locul de joaca sau la cresa.
Grija 4: Nu va coopera cu educatoarea.
Daca va igrijoreaza disciplina, discutati cu copilul dumneavoastra inainte despre cum ar trebui sa se poarte copiii cuminti la clasa. Incercati sa simulati cu el o ora de curs exact ca la gradinita ca sa stie la ce sa se astepte atunci cand incepe gradinita. Cititi-i povesti ca sa vedeti cum reactioneaza si cat poate rezista. Amintiti-i ca, daca vrea sa se ridice si sa plece, nu poate, deoarece citeati ceva la care va doreati sa fie receptiv si cuminte.