Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în străinătate. Avantaje și dezavantaje

Studii universitare în străinătate – visul unui procent din ce în ce mai mare de români. Un fel de poartă prin care poți pătrunde într-o altă lume, mai bună, mai civilizată, mai îmbelșugată. Însă atunci când iei o astfel de decizie, e bine să cunoști atât avantajele, cât și dezavantajele din spatele plecării pentru câțiva ani în afara țării.

Care sunt avantajele și dezavantajele studiilor în străinătate

Ideea de a studia în străinătate nu trebuie să vină din conformismul la un trend. Da, din ce în ce mai mulți absolvenți își doresc asta. E adevărat că mai mulți și mai mulți reușesc să ajungă în alte țări, diferite de cea natală, cel puțin din Uniunea Europeană – dar nu toți sunt la fel de mulțumiți sau fericiți. Trebuie să ai un obiectiv al tău personal, o dorință concretă care să te propulseze să pleci. Fie șansa unor studii complete, de mare calitate într-un domeniu de care ești pasionat, fie cultura unei anumite țări care te atrage și pe care ai vrea să o aprofundezi.  

Avantajele

Ai șansa să experimentezi un alt sistem educațional. Unele seamănă mai mult cu cel românesc (cum ar fi sistemul francez), altele foarte puțin (sistemul nordic, cel american). Dacă simți că nu te potrivești aici, că școala de până acum nu a scos ce e mai bun din tine, e foarte posibil să îți meargă pur și simplu mai bine altundeva. Fie că accentul e pus mult mai mult pe activități aplicate și pe stagii de practică, fie că materiile sunt integrate mai bine unele cu altele, formând un continuu, fie că studentul e tratat mult mai uman, cu mai multă grijă și respect (în locul anonimizării de la noi), vei găsi diferențe.

Dacă obiectivul tău e să trăiești pe viitor într-o altă societate, un avantaj în a urma studii superioare în țara respectivă e că îți oferă timpul de a studia piața muncii de acolo și de a te integra ușor-ușor în domeniul dorit prin stagii de practică. La sfârșitul facultății, vei ști cum merg lucrurile, dacă traiul în acea comunitate într-adevăr te atrage sau încotro ai putea să te îndrepți. Companiile locale cu siguranță privesc favorabil absolvenții unei universități care le este cunoscută.

Pentru dezvoltarea ta personală, câțiva ani într-un colectiv internațional fac minuni. Îți dau o viziune nouă, idei noi, îți zdruncină prejudecățile (nu clătina din cap, cu toții le avem). Oferă modele noi de viață pe care nu ai fi crezut că le poți accepta. Te pot transforma într-un om mai flexibil în gândire, care vede mai ușor oportunitățile și soluțiile pentru probleme.

trei absolvente purtand toga pozitionate cu spatele la camera in fata intrarii intr-o universitate din strainatate

Alege cu grijă universitatea care va deveni rampa ta de lansare într-o carieră! Cântărește cu atenție avantajele și dezavantajele prezentate de fiecare program educațional.

Dezavantaje

Vei fi singur acolo. Bine, poate că acum tânjești după asta, după libertate, vrei să scapi de tot și de toate, însă e posibil să nu mai gândești la fel după primele luni „printre străini”. Trebuie să îți plătești singur chiria, facturile, să rezolvi probleme legate de acte. Nu vei putea suna un prieten din copilărie seara să te ajute că ai inundație și nu va fi salată boeuf de Sărbători. Toate astea pot fi luate mai light sau trăite mai dramatic, în funcție de personalitate. Poate exista o ruptură de prietenii și colegii tăi actuali, care își vor continua viața în ritmul și cu obiceiurile lor, împreună. 

Este scump. Fă din start un calcul realist pentru a vedea dacă bugetul îți permite să duci la capăt un asemenea proiect, luând în calcul atât taxele de școlarizare, cât și chiria și cheltuielile zilnice și lunare (ex. abonamente de transport, la biblioteci etc). Caută toate variantele de bursă, interesează-te în ce condiții se acordă (dacă o poți pierde în funcție de medie sau de ierarhia celorlalte medii). Interesează-te și de costul vieții în general în zona vizată (coșul zilnic, facturi).

Nu toate universitățile din afară sunt de top. Posibil să nu devii un ultra-specialist titrat și vânat de companii doar fiindcă mergi acolo. Mai întâi hotărăște-te asupra domeniului pe care vrei să îl parcurgi, apoi găsește o universitate prestigioasă în acel domeniu, pentru a câștiga pe viitor puncte la capitolul credibilitate. Desigur, și accesul într-o unitate de elită va fi mai anevoios…

Dacă la un moment dat te întorci în țară, trebuie să știi că nu toate examenele sunt echivalate și nu toate creditele sunt transferabile. Informează-te bine asupra acestui aspect!

 Ce trebuie să știi dacă te-ai hotărât să studiezi în altă țară

În cazul în care hotărăști să pleci să studiezi în altă țară, alocă-ți înainte câteva luni cel puțin (ideal un an) pentru a face research și a fi cu adevărat pregătit administrativ, psihic, financiar pentru asta. Iată ce ar trebui să știi dinainte:

E important să ai un certificat de limbă străină recunoscut internațional 

Menționăm asta în primul rând pentru că nu cred că există universitate din vreo țară care să primească studenți români fără ca aceștia să cunoască engleza sau direct limba de predare (franceză, germană etc). Trebuie să fii la un nivel avansat de limbă (C1-C2) pentru a te descurca și a înțelege ceea ce ți se predă. Și trebuie să poți dovedi nivelul tău încă de când aplici, printr-un certificat de limbă cu recunoaștere internațională.

La engleză, poți urma cursuri de pregătire pentru examenul Cambridge și susține testul Advanced (nivel C1) sau Proficiency (nivel C2), în funcție de ce ți se cere. Atenție: examenul trebuie pregătit dinainte (pentru a te obișnui cu tipologia subiectelor, timpul de lucru, cerințe) și durează 6-8 săptămâni din momentul în care susții examenul până când primești și poți folosi diploma. Așa că nu lăsa pe ultimul moment!

Informează-te bine despre instituția de învățământ și programul pe care vrei să-l urmezi

După cum spuneam mai sus, nu toate universitățile sunt de top și nu toate pot oferi specializarea sau cursurile de care ai nevoie. Așa că citește din timp, scrie-le mailuri, cere informații legate de programele lor. Citește review-uri și vezi statistici despre ratele de angajare în domeniu după finalizarea studiilor sau despre procentul celor ce sunt acceptați la studii postuniversitare.

Unele instituții de învățământ oferă burse de studii…

… ceea ce ușurează mult efortul financiar pe care tu sau familia ta ar trebui să îl faceți. Dacă identifici astfel de oportunități, interesează-te de condițiile acordării acordării acestor burse. Dacă e necesar în cadrul bursei să respecți anumite rigori, să iei parte obligatoriu la anumite activități, să ai o anumită medie sau număr de credite sau să rămâi să activezi în țara respectivă un anumit timp după terminarea facultății.

Asigură-te că îndeplinești toate criteriile de admitere

Pentru a îți mări șansele de acceptare a dosarului, studiază cu atenție profilul candidatului la universitatea respectivă. E recomandat să ai deja stagii de practică, voluntariat? Se punctează activitățile extrașcolare – sportul, artele, participarea la competiții și manifestări culturale? Actele de caritate și implicare în problemele sociale de pe plan local? Atunci implică-te din timp în acest gen de activități și construiește un portofoliu cu diplome de participare, poze și altele asemenea. 

Cel mai probabil va fi necesar să ai și un dosar de recomandări de la profesorii / mentorii tăi, orientează-te cine ar putea să îți scrie o scrisoare inspirată, frumoasă, care să îți folosească.

Vorbește cu alți studenți care studiază la colegiul sau facultatea la care vrei să aplici

Dacă poți merge în zonă înainte de a aplica, ar fi minunat. Să vezi cu ochii tăi cum e acolo și să discuți așa, random, cu alți studenți. Să verifici atmosfera – de relaxare, de teamă, lucrativă sau de pierdut-vremea. În cazul în care nu poți ajunge, încearcă să te înscrii în grupuri de studenți pe rețelele sociale să iei pulsul discuțiilor și să ceri informații, păreri, plusuri și minusuri ale vieții universitare.

Caută cazare din timp și cât mai aproape de locul în care se țin cursurile

Cercetează și piața imobiliară pentru a găsi oportunități de cazare din timp. Odată admis, e un must să te ocupi de asta. Cere informații despre existența vreunui campus în apropiere, ce costuri presupune și ce prioritate/șanse ai să primești un loc acolo. 

camin studentesc in campus la Universitatea Freiburg, Germania

În privința cazării pe durata studiilor în străinătate, ia în calcul că viața într-un cămin studențesc are avantajele sale: de obicei căminele sunt amplasate în campus, foarte aproape de locul unde înveți efectiv, unde se află biblioteca sau cantina. De asemenea, ești mult mai conectat la viața studențească.

Dacă va cădea în sarcina ta să îți găsești un alt loc de cazare, criteriile de căutare ar trebui să fie: bugetul, proximitatea față de clădirile unde se țin cursurile și dotări – neapărat mașină de spălat, bucătărie sau chicinetă, spălătorie la îndemână sau uscător/balcon.

Interesează-te dacă e posibil să lucrezi în timpul studiilor

Pentru că finanțele, situația economică în general, fluctuează și nu poți prevedea cu exactitate ce se va întâmpla peste doi, trei ani, ar trebui să știi de la început dacă forma de învățământ pe care vrei să o urmezi prevede și dreptul la muncă și sub ce formă (part time, full time). În caz că, la un moment dat, va trebui să te întreții singur. 

Fă-ți o listă și cântărește toate acestea pentru fiecare dintre cele câteva universități pe care ai pus ochii, înainte de a lua decizia finală de a pleca și unde anume. Apoi, odată ajuns acolo, dă ce ai mai bun și savurează din plin experiența, orice ai fi ales: învață, folosește-te de toate facilitățile și dotările puse la dispoziție, plimbă-te, călătorește, vorbește cu colegii tăi și leagă prietenii, gustă ce au mai bun ca mâncare în zonă! Bucură-te ți făurește amintiri de neuitat din această etapă atât de frumoasă a vieții!

Sursa foto: Unsplash