E nevoie de mai mult de un om pentru a educa un copil. Educatia porneste de acasa, continua la gradinita si apoi la scoala. Vor exista mai multi educatori, invatatori si profesori care isi vor pune amprenta asupra vietii copiilor, dar parintii sunt cei cu care cei mici isi petrec majoritatea timpului. Cat timp mama si tata se implica in activitatea scolara a copiilor, comportamentul, notele si starea de bine se vor imbunatati la scoala, stiind ca au buni sustinatori acasa.
La scoala citim – acesta e un lucru bine cunoscut. Dorim sa le insuflam copiilor dragostea pentru lectura inca din gradinita. Atata timp cat ei nu au capacitatea de a citi, au nevoie de un adult sa ii introduca in aceasta lume magica a povestilor. Stimulati-le curiozitatea despre lumea cartilor. Cititi-le de cel putin trei ori pe saptamana; vor ajunge sa va roage sa le cititi. Vor sa afle de ce Scufita Rosie nu a ascultat-o pe mama sa sau cum a avut Cenusareasa norocul de a scapa de sub tutela mamei vitregi. Le veti alimenta setea de cunoastere si nu vor privi cititul ca pe o obligatie – le va aminti mereu ca mama sau tata le citeau povesti si se vor simti mandri ca pot face activitatea aceasta singurei.
Faceti cunostinta cu profesorii copiilor dumneavoastra. Tineti legatura prin telefon, e-mail sau vizite la scoala. Profesorii se bucura cand vad implicare din partea parintilor si sunt mai mult decat dornici sa ofere feedback si consiliere didactica. Nu trebuie sa fiti genul de parinte care vine la scoala doar atunci cand e o problema. Incurajati-va copiii sa se imprieteneasca cu colegii de clasa. Desigur, nu au cum sa se inteleaga bine cu absolut toti, dar atunci cand vor exista proiecte in echipa, e mult mai placut sa colaboreze cu persoane cu care se inteleg si cu care au multe lucruri in comun. Dati-le voie sa se intalneasca si in afara orelor. Mergeti impreuna in parc, primiti-i pe colegii lor acasa pentru a-si face temele sau a bea o limonada cu copiii dumneavoastra. Cine stie? Poate asa se cladesc prietenii care vor dura pentru totdeauna.
Implicati-va in activitatile scolare precum serbarile sau excursiile. Nu numai ca le aratati sustinere, dar creati si amintiri minunate alaturi de cei mici. De asemenea, demonstrati-le ca invatarea nu se opreste atunci cand se termina si scoala. Dati-le un bun exemplu de urmat: apucati-va de un curs, cititi o noua carte, discutati despre ce ati invatat nou la serviciu si astfel ei va vor povesti ce au facut la scoala. Tratati aceste conversatii ca pe un schimb de experienta.
Jucati-va ”de-a scoala” acasa. Atunci cand vreti sa ii explicati ceva ce nu intelege, tratati problema pas cu pas, stati langa el si stabiliti contact vizual. Se va bucura sa va vada implicat si ca are un profesor la scoala si unul acasa – ajutor din toate partile. Atat profesorii de la scoala, cat si copiii dumneavoastra va vor fi mai mult decat recunoscatori.